Hlavní obsah

Unie kvůli Británii nezmění Lisabonskou smlouvu, ČR s podporou změn váhá

– Brusel • Aktualizováno

Evropská unie se v noci na pátek nedokázala dohodnout na společném řešení dluhové krize. Německo a Francie neprosadily změnu Lisabonské smlouvy, proti byly Británie a Maďarsko. Zbylé státy se ale domluvily na společném postupu a vydají se cestou mezivládních jednání o nové dohodě. Česká republika a Švédsko postup ještě zváží. Premiér Petr Nečas ale doporučuje obezřetnost.

Článek

"Ukázalo se, že není průchodná cesta změn základních smluv ve 27 zemích," řekl po takřka desetihodinovém jednání Nečas. Dodal, že vzniká projekt nové mezivládní smlouvy, v níž by se sdružily země eurozóny, pro něž by platila přísnější pravidla a automatické sankce v případě nedodržení svých rozpočtů. K tomuto uskupení se budou moci přidat i další země, které nepoužívají euro.

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Petr Nečas míří na jednání špiček Evropské unie v Bruselu

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se snažil dosáhnout dohody v rámci celé sedmadvacítky, to se ale nepovedlo kvůli odporu Londýna. Britský premiér David Cameron požadoval výjimku ohledně požadovaných změn na finančním trhu.

"To bychom nemohli akceptovat," uvedl Sarkozy. Dodal, že i Maďarsko se rozhodlo zůstat mimo, zatímco Švédsko a Česká republika míní případné připojení projednat v parlamentech. "Všichni ostatní členové si přáli přidat se k mezivládním dohodám," dodal. Odmítl ale, že tak vznikne dvourychlostní Evropa s jádrem tvořeným zeměmi eurozóny.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na summitu EU v Bruselu

"Česká republika se nepřidá, protože mimo jiné předseda vlády neměl a nemá mandát," uvedl Nečas. Česko chce "velice pečlivě" sledovat výslednou podobu zmíněné smlouvy. Ta ještě není dopracovaná. Zda se připojí nakonec i Česko, bude záležet na její výsledné podobě. Nečas nicméně doporučil spíše obezřetnost a opatrnost.

David Cameron, který úsilí hned od počátku torpédoval, takže první plán spolkové kancléřky Angely Merkelové přijmout změny v celé Evropě, šel ke dnu, uvedl: "Bylo to těžké rozhodnutí, ale správné. To, co nabízeli, nebylo v zájmu Británie."

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Britský premiér David Cameron na summitu EU v Bruselu

"Přejeme všem státům eurozóny jen to dobré, protože si přejeme, aby každý vyřešil své problémy, protože všichni potřebujeme růst. V závěru dne jsem ale usoudil, že nebylo v zájmu Británie se toho zúčastnit a rozhodl jsem se pro veto," řekl později Cameron.

Maďarský premiér lavíruje

Maďarský  premiér Viktor Orbán v pátek zmírnil svoje tvrdé ne změně Lisabonské smlouvy. V pátek naznačil, že pohled Maďarska závisí na postoji parlamentu.

Odmítnutí zdůvodnil tím, že fiskální disciplína by znamenala "zpochybnění národní suverenity". Poté uvedl: "Můj mandát mi neumožňuje vzdát se jakékoli části maďarské suverenity, o tom musí jednat a rozhodnout parlament."

Reklama

Výběr článků

Načítám