Hlavní obsah

Británii čekají bouře v ulicích, varuje bývalý šéf policie

– Londýn
Novinky,

Kvůli ekonomické krizi bude čelit Británie po několik let nepokojům v ulicích, varoval v listu The Guardian bývalý šéf metropolitní policie lord Stevens, který nyní stojí v čele komise zaměřené na budoucí policejní úkoly. Ta byla ustavena i kvůli letním nepokojům v Londýně, kdy se masově rabovalo. Dodal, že policie bude svádět boje o kontrolu nad ulicemi.

Foto: Reuters

Hořící budova v Tottenhamu.

Článek

Stevens uvedl, že vláda by neměla ignorovat nebo napadat závěry komise, kterou tvoří akademici a bývalí policejní šéfové. Její doporučení budou známa v příštím roce, kdy navíc policie bude čelit velkým škrtům v rozpočtu. Panují obavy, že se šetření projeví negativně na práci sboru.

Zmínil, že klíčovým problémem budou v nastávajících letech právě nepokoje v ulicích. „Cítím, že to bude těžkých 18 měsíců až tři roky. Jedním z hlavních témat bude veřejný pořádek, či spíše veřejné nepokoje,“ prohlásil.

Kromě rabování čelí Británie už více než rok protestům souvisejícím se zvýšením stropu školného. [celá zpráva]

Stevens varoval, že v ulicích trvá neklid a že už se objevují „znamení vzrůstající zločinnosti“. Současně zkritizoval odpověď policie na nepokoje, při nichž se v létě rabovalo. Podle něj opožděná reakce policie vedla k tomu, že policie ztratila kontrolu nad ulicemi. [celá zpráva]

Dodal, že bouře v Tottenhamu, které stály na počátku exploze násilí, když tam policie zastřelila 29letého muže, se měly očekávat.  [celá zpráva]

Podle něj policie na konci léta jednala se zpožděním a nepředjímala dění. Současně ale uvedl, že je nutné, aby policie lépe komunikovala s obyvateli a naslouchala jejich obavám.

Na jménu Stevense se shodli vládnoucí toryové s opozičními labouristy. Je to první nezávislá komise, která se má věnovat úkolům policie, ustavená za padesát let.

Varování se objevilo ani ne týden poté, co britské ministerstvo zahraničí vyzvalo diplomaty, aby se připravili na chaos v Evropě po případném rozpadu eurozóny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám