Hlavní obsah

Jednání Sarkozyho a Merkelové o euru je jako Mnichov 1938, zní z Francie

– Paříž
Novinky, fia

Způsob, jakým francouzský prezident Nicolas Sarkozy jedná s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o současné krizi v eurozóně, je podle tamních levicových politiků příliš submisivní. Padají kontroverzní historická přirovnání. Podle jedněch je Merkelová jako Bismarck, další vidí souvislost s Mnichovskou dohodou.

Článek

Levicový poslanec Jean-Marie Le Guen prohlásil, že pondělní schůzka Sarkozyho a Merkelové připomíná “Daladiera v Mnichově”. Narážel tím na události z roku 1938, kdy tehdejší francouzský premiér Edouard Daladier cestoval do Mnichova na jednání s Adolfem Hitlerem, jehož výsledkem bylo západními mocnostmi požehnané okleštění Československa a zabrání Sudet nacistickým Německem. Dohoda měla zabránit válce, ta o rok později přesto vypukla.

Jeden z předních zástupců francouzských socialistů Arnaud Montebourg zase přispěl do debaty obviněním, že Merkelová uplatňuje politiku “Bismarckova stylu”. Německý kancléř Otto von Bismarck se zapsal do dějin Francie jejím pokořením ve francouzsko-pruské válce v roce 1871.

Francois Hollande, kandidát socialistů na prezidenta, zastává názor, že Merkelová rozhoduje, Sarkozy plní. “Nechceme být jako Němci a Němci nechtějí být jako my,” dodal pro francouzská média.

I z Británie se ozývají hlasy, které přirovnávají Sarkozyho k pudlíkovi, jenž ochotně plní příkazy své paničky, která chce uplatňovat ambice své země na úkor ostatních členů eurozóny. I oni sahají k příměrům z druhé světové války.

Zanechte té stupidní germanofóbie, zlobí se Fillon

Francouzský premiér Francois Fillon vyzval opozici, aby přestala s narážkami na Hitlera v souvislosti s Merkelovou. Kritizoval, že se do debat o osudu jednotné evropské měny vplížila “germanofóbie”.

“Prezident Sarkozy se nesmí učit patriotismu od těch, kteří se domnívají, že brání naše národní zájmy tím, že karikují naše německé spojence,” prohlásil Fillon s tím, že příměry k období druhé světové války jsou “stupidní”.

Připomněl, že jedním ze záměrů, které vedly k založení Evropské unie, bylo zabránit další válce mezi tradičními rivaly, jakými Německo a Francie jsou.

Řecko musí zůstat výjimkou, shodli se státníci

Z pondělní schůzky kancléřky Merkelové a prezidenta Sarkozyho v Paříži vzešly hlavní zásady, které mají vyvést eurozónu z krize a zabránit jejímu návratu. Případ krachujícího Řecka podle jejich slov musí zůstat výjimkou. [celá zpráva]

Prezident s kancléřkou se shodli na potřebě zavedení automatických sankcí pro ty členské země eurozóny, jejichž rozpočtový schodek přesahuje tři procenta HDP, a ukotvení závazku o vyrovnaném rozpočtu v ústavách národních států. Sarkozy s Merkelovou rovněž navrhují, aby se šéfové vlád eurozóny v budoucnosti scházeli každý měsíc.

Debata se podle Sarkozyho týká „především 17 členů eurozóny, ale i 10 dalších členů Evropské unie, kteří se chtějí připojit“.

Podle komentátora listu Financial Times se zřejmě k nějakému výsledku doberou, jádro problému však zřejmě opět minou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám