Hlavní obsah

Portugalsko prožilo jednu z největších stávek v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Čtyřiadvacetihodinovou generální stávku zahájili v Portugalsku letečtí dispečeři, železničáři a pracovníci lisabonského metra. Stávky, kterou vyhlásily dvě největší odborové centrály v zemi zastupující přes milión zaměstnanců, se zúčastnily i statisíce pracovníků v dalších odvětvích včetně učitelů a zaměstnanců zdravotnických zařízení.

Článek

Očekávalo se, že půjde o vůbec největší stávku v dějinách Portugalska, kde nejsou masové protesty běžné. Podle odborářů se do stávky zapojilo víc lidí, než při poslední podobné akci loni v listopadu, kdy práci zastavily tři miliony lidí. Vláda ale tvrdí, že ze státních zaměstnanců stávkovala jen necelá čtyři procenta.

Odboráři protestují proti plánu vlády urychlit škrty, které mají být zahrnuty do rozpočtu pro příští rok. Parlament o něm má hlasovat v příštím týdnu, ale vládní koalice pravého středu má ve sněmovně většinu a úsporné kroky snadno prosadí.

Foto: Hugo Correia, Reuters

Prázdná hala lisabonského nádraží Rossio

Portugalsko kvůli vysokému zadlužení požádalo Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o záchranný úvěr ve výši 78 miliard eur. Současně ale musí uskutečňovat zásadní úsporná opatření. Proti nim již 12. listopadu demonstrovaly desetitisíce zaměstnanců portugalského státního sektoru v ulicích Lisabonu.

"MMF, vypadni odsud!" či "Odmítáme krádež našich platů!" skandovali státní zaměstnanci poté, co parlament v prvním čtení schválil návrh vládního rozpočtu.

Premiér Pedro Passos Coelho ale již tehdy prohlásil, že nelze přistoupit na požadavky opozice a zrušit škrty, protože by to mělo neblahý dopad na již tak velmi napjaté státní finance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám