Hlavní obsah

Telefonáty zřejmě neodposlouchával jen Murdochův bulvár

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Novináři již zrušeného bulvárního listu News of the World miliardáře Ruperta Murdocha nebyli zřejmě v Británii jediní, kdo nelegálně odposlouchával telefonáty nejrůznějších osob. Tzv. Levesonova komise, která má na popud premiéra Davida Camerona záležitost vyšetřit, o tom už má první důkazy.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Murdoch

Článek

„K vyšetřovací komisi se začínají dostávat důkazy prokazující, že špiclování telefonátů se neomezovalo jen na jednu organizaci,“ citovala v pondělí agentura Reuters poradce komisařů Roberta Jaye.

Komise vyšetřuje skandál, který otřásl Murdochovým impériem i jeho ambicemi ovládnout větší díl mediálního trhu v Británii. Lavina se strhla poté, co se provalilo, že News of the World, které stály už dříve za slíděním královské rodiny, se nabouraly do telefonu unesené a zavražděné třináctileté dívky Milly Dowlerové. Jelikož chtěli novináři mít možnost číst další příchozí zprávy zoufalých rodičů a dalších lidí, na dálku mazali v mobilu v té době už mrtvé dívky starší zprávy.

Později vyšlo najevo, že bulvár se naboural mimo jiné i do telefonů příbuzných obětí z řad vojáků v Iráku a Afghánistánu. Vyšetřovací komise prochází seznam 5800 možných obětí špiclování. Jsou mezi nimi i jména ze showbyznysu, například herec Hugh Grant či spisovatelka J. K. Rowlingová.

Špiclovalo se i jinde

Murdoch News of the World mezitím zrušil. Poradce vyšetřovací komise Jay ale uvedl, že Glenn Mulcaire, který už byl v souvislosti s odposlechy odsouzen, ve svém notesu poznamenal, že špiclovaly i redakce deníků The Sun, který vlastní rovněž Murdochova společnost, a Daily Mirror.

Čisté svědomí ve skandálu nemá ani policie, jejíž zaměstnanci občas bulváru poskytovali informace a která už před lety nedůsledně řešila první náznaky nelegálního odposlouchávání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám