Hlavní obsah

Rakouská vláda chce ústavou zakázat zadlužování

Právo, ch

Rakouská vládá chystá na příští rok úsporný balíček a ústavní brzdu proti zadlužování. V rozhovoru pro hornorakouský deník Oberösterreichische Nachrichten to uvedla ministryně financí Maria Fekterová (ÖVP).

Foto: Profimedia.cz

Rakouská ministryně financí Maria Fekterová

Článek

„Potřebujeme nutně brzdu v ústavě. Jsem ráda, že to pochopili i sociální demokraté (současný koaliční partner lidovců v rakouské vládě - pozn.),“ zdůraznila Fekterová.

Pokud by se taková brzda do ústavy dostala, v praxi by to znamenalo, že by Ústavní soud mohl případný zákon směřující k novému zadlužování prohlásit za protiústavní.

Ministryně dodala, že jednou je již třeba říci, že rovněž Rakušané si žili nad poměry a  činí tak i v současnosti.

Otázkou zatím zůstává, kde chce rakouská vláda konkrétně šetřit. Úsporný balíček by prý neměl ovlivnit hospodářský růst a ani se opírat o vyšší daně. Jednou z možností mimo jiné je omezení předčasných důchodů.

„Pokud by se podařilo prodloužit faktický odchod lidí do důchodu, nikoli ten ze zákona, o dva roky, dosáhlo by Rakousko maastrichtského cíle,“ konstatovala ministryně financí. V současnosti se totiž podle finančních expertů předčasné důchody financují novým zadlužením.

Fekterová rovněž spoléhá na redukci úroků a reformu v oblasti zdravotnictví. Doufá, že pokud úsporný balíček zafunguje, Rakousko by nemělo ztratit svůj dosavadní rating AAA.  

Anketa

Měly by vlády včetně české zavést do ústav ustanovení nedovolující zadlužování?
Ano
93,4 %
Ne
4,9 %
Nevím
1,7 %
Celkem hlasovalo 8340 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám