Hlavní obsah

Boeingu se ve Varšavě nevysunul podvozek, přistál bravurně na břiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Na varšavském letišti nouzově přistál Boeing 767 polské letecké společnosti LOT, kterému se nepodařilo vysunout podvozek. Na palubě stroje letícího z Newarku (podle některých informací z New Yorku) bylo 230 lidí. Nikdo z nich nebyl zraněn. Na ploše bylo připraveno deset požárních vozů, uvedl web gazeta.pl.

Článek

Podle svědků proběhlo nouzové přistání hladce. Sice byly vidět spršky jisker, jak se gondoly motorů třely o ranvej, ale stroj nehořel. Byl vidět jen dým. Podle prvních zpráv nebyl nikdo zraněn.

Mluvčí polské letecké společnosti LOT uvedl, že vše je v pořádku.Kapitán Tadeusz Wrona byl zkušený, měl nalétáno 15 000 hodin.

Poruchu měl Boieng 767 letící z New Yorku do Varšavy. Doprovázely ho dvě stíhačky polského letectva F-16.

Boeing kroužil nad letištěm několik desítek minut, původně měl dosednout v 13:35. Dosedl o hodinu později.

„Pilot ohlásil havárii podvozku a pravděpodobně bude muset přistávat nouzově, bez podvozku. Připravujeme se na přistání,“ sdělil těsně před samotným úkonem mluvčí letiště Fryderyka Chopina ve Varšavě Przemyslaw Przybylski.

"Je to běžná situace, nacvičuje se," dodal ještě k tomu, že stroj bude muset přistát na břiše.

Uzavřeno bylo pro jistotu nejen letiště, ale i blízká dálnice.

Podobný případ, kdy piloti prokázali své umění, se odehrál předminulý týden v íránském Teheránu. Piloti společnosti IranAir tam bezpečně přistáli s Boeingem 727-200, kterému se nevysunul přední podvozek. Stroj skončil na ranveji na zadních kolech a přídi, přesto nikdo z 94 pasažérů a 19 členů posádky nebyl zraněn. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám