Hlavní obsah

Nová smrtící droga krokodýl narkomany doslova požírá zaživa

Novinky, fia

Německo a další země Evropy se děsí nástupu nové drogy, která přišla z Ruska a podává se jako náhrada za heroin. Přípravek, kterému se říká krokodýl, má naprosto zničující účinky na kůži, kosti a měkké tkáně. Z narkomanů, kteří často ani nevědí, co si vpíchli, tak zaživa odpadává kůže a maso, varuje německý list Die Welt.

Článek

Krokodýl je smrtící koktejl, který namíchali v Rusku z naprosto šílených ingrediencí. Obsahuje kodein, benzín, ředidlo na barvy, kyselinu chlorovodíkovou a červený fosfor. Následky užívání krokodýla jsou pro lidské tělo katastrofální a v Německu už byly mezi drogově závislými zaznamenány první případy drastického poškození kůže a tkání.

Psycholog střediska Drop in Ivan Douda Novinkám řekl, že obdobné složení má droga, která mezi českými narkomany koluje už zhruba 40 let pod názvem brown. "Po revoluci to ustoupilo do pozadí, protože to vytlačil heroin. Už i u brownu to mělo za následek poškození tkání narkomanů a fialovo-hnědou kůži v oblasti vpichů," řekl Novinkám Douda. K mimořádné účinnosti ruské varianty dodal: "Oni budou větší čuňata, jejich technologický postup může být jiný."

Postižení netuší, že neberou heroin

Podle německé policie zatím nebyla zachycena samotná droga, ale na její přítomnost v zemi poukazuje zdravotní stav, v němž se ocitlo několik uživatelů tvrdých drog.

Ti totiž často vůbec netuší, co si do těla vpravují, protože jsou přesvědčeni, že si kupují heroin. Dávka krokodýla je ovšem zhruba desetkrát levnější než dávka heroinu, stojí asi pět eur, v přepočtu zhruba 125 korun.

V Rusku jsou léky na kašel a bolesti hlavy obsahující kodein dostupné bez předpisu, což umožňuje narkomanům namíchat si tuto vysoce návykovou drogu svépomocí.

Bezprostředně po aplikaci má látka podobný účinek jako heroin, narozdíl od něj však euforie trvá méně než dvě hodiny. Kvůli podobnému účinku ale uživatelé nemusí až po dobu tří týdnů vůbec poznat, že si nepíchají heroin, ale něco jiného.

Nepřežijí déle než tři roky

Název krokodýl je zřejmě odvozen od barvy poškozené kůže v oblasti vpichu. Pokožka dostává nazelenalý nádech a následně odumírá. Zelená barva se poté rozšiřuje na celý zbytek těla. Droga zároveň poškozuje kosti. Amputace u postižených nejsou výjimkou, nicméně člověk závislý na krokodýlovi obvykle nepřežije déle než dva až tři roky.

Podle expertů se droga stále vyrábí v Rusku a do Německa, kde jsou přípravky s kodeinem dostupné jen na předpis, se dováží přes tradiční drogovou trasu Varšava – Berlín – Hanover a odtud do zbytku země, kde je prodávána jako heroin.

V Česku se objevil zabiják fentanyl

Českou republiku v poslední době vyděsil výskyt fentanylu, nového syntetického opiátu z východu, který je až čtyřicetkrát silnější než heroin. Uživatelům zvyklým na ředěný heroin tak při aplikaci stejného množství fentanylu hrozí nebezpečné předávkování končící smrtí.

Úřady už v souvislosti s fentanylem evidují tři úmrtí. Podle Národní protidrogové centrály se k nám fentanyl dováží z pobaltských zemí, zejména z Estonska.

Reklama

Výběr článků

Načítám