Hlavní obsah

Německo hlasovalo pro záchranu eura

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Atény
Aktualizováno

Německý parlament ve čtvrtek velkou většinou schválil posílení záchranného fondu na stabilizaci eura, který má být určen na půjčky zemím s dluhovou krizí. Pro hlasovali i opoziční sociální demokraté, proti byla jen levice. Souhlas vyjádřilo 523 poslanců z 611, proti jich bylo 85, tři se zdrželi.

Článek

Němci do Evropského fondu finanční stability (EFSF) přispívají nejvíc ze všech zemí měnové unie. Hlasování v Berlíně proto bylo klíčové

Souhlas s navýšením musí ještě dát horní komora parlamentu, která tak má učinit v pátek.

Jako liché se ukázaly obavy, že plán neprojde. Proti byla řada členů menšího koaličního partnera, svobodných (FDP). Ti už dříve řekli, že Řecko může zbankrotovat. I Merkelová to nyní připustila. [celá zpráva]

Ministr financí z FDP Wolfgang Schäuble, který mluvil o pádu Řecka už dříve, nyní označil plán zvýšit velikost fondu za „pošetilou ideu“.

Kvůli klíčovému hlasování přijel do Německa začátkem týdne i řecký premiér, aby Němce přesvědčil, že má smysl Řecku pomáhat a nejde jen o mrhání penězi, které mizí v černé díře. [celá zpráva]

Podle expertů i přesto, že plán schválí vládnoucí koalice, bude Merkelová silně oslabena.

Euro nelze opustit, tvrdí Británie

Britský ministr zahraničí William Hague, který byl vždy velkým odpůrcem evropské jednotné měny, si nepřeje, aby zanikla.

"Máme velké obavy z toho, co se stane, kdyby se rozpadlo euro, a tak přes náš veškerý odpor vůči němu je (britská) vláda nyní do toho vtažena a musí čelit nepříjemným volbám, které jsme jim (členům eurozóny) vždy předvídali," vysvětlil ministr. Británie musí nyní podle něj podpořit europartnery, protože tak ochrání i své zájmy.

"Bylo bláznivé vytvořit tento systém. Ale je tady a musíme s ním pracovat," dodal Hague

Řecko se opět ocitlo na pokraji bankrotu

Pokud neobdrží další finanční injekci, peníze mu dojdou. O poskytnutí další půjčky rozhodnou inspektoři EU, kteří v Aténách zjišťují, zda řecká vláda udělala dost, aby se jí mohlo poskytnout dalších osm miliard eur.

V Řecku jsou inspektoři tzv. trojky, kterou tvoří Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Řecko už zavedlo nové daně a zvýšilo škrty v rozpočtu, ale některé kroky byly opožděné. Vázne i privatizace.

Řeckem přitom zmítají protesty proti úsporným opatřením, jejichž součástí jsou i škrty důchodů. I vicepremiér Theodoros Pangalos řekl, že novou daň z majetku nebude schopen zaplatit, pokud ho část nerozprodá. Podle něj už byla vyčerpána schopnost obyvatel země platit další daně.

Mnozí jsou také přesvědčeni, že škrty naopak Řecko oslabí a dostanou do ještě větší recese bez šance na růst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám