Hlavní obsah

Jedovaté berylium z Ukrajiny neskončí v ČR, ale v Německu, Češi zajišťují jen likvidaci

Právo, Michael Švec
Aktualizováno

Přes 330 kubíků nebezpečného odpadu s karcinogenním beryliem se chystají nakládat k transportu do ciziny dělníci v bývalém závodu Zapad v Kyjevě. Kolona se má vydat ukrajinskou metropolí směrem na západ. Podle nejnovějších informací, které Právo zjistilo, má skončit látka v Německu, nikoliv na území ČR, jak uváděla původně kyjevská radnice.

Foto: Archiv, Právo

Nezbývá než doufat, že úložištěm berylia se nemá tajně stát nějaká veřejná skládka.

Článek

Ta v minulých dnech tvrdila, že nebezpečný odpad má být uskladněn na české skládce.

Ukrajina se 111 kontejnerů toxických látek marně snaží zbavit 20 let.

Kyjevská radnice na likvidaci odpadu nakonec uvolnila bezmála 14 miliónů hřiven (asi 29 miliónů korun), za něž najala izraelskou firmu SIGroup Consort Ltd.

Nebezpečný náklad

„Kontejnery už jsou zavařeny, zbývá je jeřábem naložit na speciální vozy a odvézt. Kolona s beryliem bude mít podle všeho doprovod, neboť jde o velmi nebezpečný náklad,“ oznámil podle listu Segodnja šéf kyjevského odboru pro mimořádné situace Vitalij Pšenyčnyj.

Deník Komsomolskaja Pravda (KP) zase s odkazem na ukrajinské ministerstvo životního prostředí napsal, že takové množství berylia se najednou ještě nikdy nepřeváželo. I proto některé pojišťovny odmítly náklad pojistit. „Na místě pracují experti ministerstva pro mimořádné situace oblečení ve speciálních ochranných oděvech,“ citoval list ministerstvo.

Jak Právu v pondělí řekl Jurij Horylyj z odboru průmyslu na kyjevské radnici, ukrajinská metropole uzavřela se zmíněnou izraelskou firmou smlouvu na likvidaci odpadu, jež však neurčuje, kam mají být jedy odvezeny a uloženy.

„S Čechy máme dohodu“

Vitalij Pšenyčnyj ale KP potvrdil, že náklad zamíří do Česka. „Schválili jsme program, podle nějž musí být všechen tento odpad vyvezen za hranice Ukrajiny, do Česka. Bylo na to uvolněno 14 miliónů hřiven. Už máme s Čechy dohodu,“ prohlásil. To, že má berylium skončit právě u nás, potvrdili na odboru pro mimořádné situace i Právu.

Důvěryhodný zdroj ale právu řekl, že likvidaci sice zajistí česká firma, samotný odpad ale skončí v Německu, kde má být uložen v bývalých dolech.

Berylium

Latinsky Beryllium, chemická značka Be, je lehký, tvrdý (rýpe do skla), šedý kov, poměrně těžce tavitelný. Vede špatně elektrický proud a teplo, ale velmi dobře propouští radiaci. Samotný kov i jeho soli jsou toxické.

Práškovité beryllium vyvolává kožní ekzémy a poškozuje dýchací cesty. Elementární kovové beryllium lze dlouhodobě uchovávat v petroleji nebo naftě, s kterými nereaguje.

V přírodě se setkáváme pouze s jeho sloučeninami.

Ukrajinský závod Zapad od 70. let vyráběl optické přístroje pro ponorky a pro jaderný průmysl. Toxický odpad s beryliem se zde kupil od roku 1978 až do pádu Sovětského svazu, kdy byl závod zavřen. Od té doby Kyjev hledá, jak se nebezpečného dědictví zbavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám