Hlavní obsah

Při explozi v jaderném zařízení ve Francii zemřel jeden člověk

Paříž
Aktualizováno

Skládku radioaktivního materiálu v zařízení Marcoule na jihu Francie zasáhl v pondělí požár. Server deníku Libération v té souvislosti informoval i o explozi. Jeden člověk při ní zemřel. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé.

Foto: Sebastien Nogier, Reuters

Pohled na francouzské jaderné zařízení v Marcoule

Článek

Evangelia Petitová z agentury pro jadernou bezpečnost výbuch potvrdila.  Krátce před polednem explodovala elektrická pec, která slouží ke zmenšení objemu radioaktivního odpadu. V peci se spaluje textilní odpad (rukavice, blůzy či masky) a taví kovy (pumpy, uzávěry, nerezové či ocelové nástroje).

Následný požár se podařilo zlikvidovat krátce před 13:00 SELČ. Francouzský úřad pro jadernou bezpečnost ASN v 16:00 SELČ označil nehodu za ukončenou a slíbil vše vyšetřit.

K nehodě došlo ve komplexu, kde se zpracovává vyhořelé palivo. Také se tam vyrábí smíšené palivo MOX z obohaceného uranu a z plutonia z vyřazených jaderných zbraní. Není tam žádný reaktor. Palivo MOX se používalo ve třetím reaktoru ve Fukušimě.

Místní úřady zdůraznily, že v objektu se nachází jen velmi málo radioaktivní materiál v podobě oděvů, nástrojů a dalšího textilního a kovového odpadu a že do ovzduší neunikla žádná radiace. Policie vyloučila možnost kontaminace půdy. Pro jistotu ale byla vytyčena bezpečnostní oblast.

Marcoule leží na jihu Francie blízko Středozemního moře v regionu Languedoc-Roussillon.

Reklama

Výběr článků

Načítám