Hlavní obsah

Cena zlata se po raketovém růstu prudce propadla, začal panický výprodej

Novinky,
Londýn/New York

Cena zlata na londýnské burze ve středu klesla o šest procent, uvedla BBC. Prodávalo se za 1770 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu). Ještě v úterý se přitom ve světě vyšplhala až na 1917,90 dolaru. V úterý pak skončila cena v Londýně na 1876 dolarech. Ve středu pád pokračoval.

Foto: Ajay Verma, Reuters

Článek

Propad je značný, na newyorském trhu cena zlata poklesla nejvíce za 18 měsíců, uvádí agentura Bloomberg. Zcela byly vymazány přírůstky za poslední dva týdny. „Je to úplná panika,“ uvedl Frank McGhee z Integrated Brokerage Services v Chicagu.

Podle analytiků zlato kleslo, protože investoři zřejmě uvěřili americkému plánu na stimulaci ekonomiky. Přitom ještě v úterý ale analytici uváděli, že právě kvůli tomuto plánu roste, neboť stimulace představuje nalití peněz, což bude znamenat, že se budou muset vytisknout další dolary. To by znamenalo znehodnocení měny. [celá zpráva]

Nejistota investorů

Cena zlata v letních měsících raketově rostla. Jestliže 19. července překročila hranici 1600 dolarů za troyskou unci, toto pondělí už byla cena o tři sta dolarů vyšší.

Důvodem byla nejistota investorů, které znepokojilo šíření úvěrové krize v Evropě, jež by mohla po Řecku a Portugalsku postihnout i Španělsko a Itálii.

Na investory ale také zapůsobily problémy americké ekonomiky. Ta se zpomalila. Navíc se američtí zákonodárci dlouho nebyli schopni shodnout na navýšení stropu pro státní zadlužení, což vyvolalo obavy z neschopnosti amerických politiků, která by mohla ohrozit ekonomiku.

Otázkou ale je, zda cena zlata už nebyla nadhodnocená.

Zatímco ceny klesaly, evropské trhy rostly, londýnský index FTSE o 1,5 procenta, pařížský Cac o 1,8 a frankfurtský Dax dokonce o 2,7. O čtyři desetiny procenta rostly i americké indexy Dow Jones a S 500.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám