Hlavní obsah

Maďarská poslankyně vyzvala k vraždě expremiéra

Právo, ivi
Budapešť

Mária Stadlerová, poslankyně pátého budapešťského obvodu za vládní stranu FIDESZ, vyzvala pravicové extremisty, aby zastřelili bývalého premiéra Ference Gyurcsányho. „Nebojujte proti FIDESZ, ale vezměte pistoli a zastřelte Gyurcsányho,“ uvedla Stadlerová v rozhovoru s pravicovým extremistou Gyögyem Budaházym.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Bývalý maďarský premiér Ferenc Gyurcsány

Článek

„My nejsme vrazi,“ ohradil se Budaházy na nahrávce rozhovoru zveřejněné na internetu. Budaházy byl v minulosti obviněn z přípravy teroristických útoků.

Předseda opoziční Maďarské socialistické strany Attila Mesterházy vyjádřil zděšení nad vyjádřením poslankyně Stadlerové. „Vyzýváme poslankyni, aby okamžitě odešla z veřejného života. Žádáme vedení strany FIDESZ, aby Stadlerovou vyloučilo ze strany,“ uvedl předseda socialistů.

FIDESZ reagoval prohlášením, že výrok poslankyně bude mít určitě dohru.

Premiér Viktor Orbán, který současně řídí FIDESZ, označuje Gyurcsányho za klíčového viníka dramatického zadlužení země.

Extrémní názory na vzestupu

Před časem se konalo shromáždění maďarské krajní pravice, kde došlo rovněž k výzvám na vraždění oponentů. „Snad najdeme v sobě sílu, abychom zastřelili Žida. Musíme dokázat potáhnout kohoutek samopalu, když vidíme jinou barvu pleti,“ uvedl známý představitel maďarské ultrapravice Zsolt Tyirityán.

Maďarský Helsinský výbor napsal otevřený dopis Orbánovi a prezidentovi Pálu Schmittovi. „Nikdo nemá právo vyzývat k násilí a vraždění. Nejvyšší představitelé státu by se měli ozvat a státní orgány by měly v tomto směru podniknout rázné kroky,“ uvedl Helsinský výbor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám