Hlavní obsah

Economist zařadil prezidenta Klause do "nepříjemné party" politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský týdeník The Economist v článku v nejnovějším vydání zařadil českého prezidenta Václava Klause mezi kontroverzní východoevropské politiky, kteří vyhledávají špatnou publicitu. V článku s názvem Nepříjemná parta ho postavil po bok například maďarského expremiéra Viktora Orbána nebo gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Text je zaměřen především na Orbána, zmiňuje ale i Klause jako toho, kdo vyhledává špatnou publicitu.

Politici, které týdeník jmenuje, podle něj opovrhují konvenční diplomacií a publicitou.

"V roce 2009 český prezident Václav Klaus radostně hrozil vykolejením lisabonské smlouvy a nejnověji napadl západní diplomaty, kteří podpořili pochod homosexuálů v Praze," napsal týdeník.

Doplnil, že Klaus odmítá dávat v zahraničí rozhovory novinářům, pokud mu neslíbí, že odpovědi otisknou v celém znění.

Týdeník ale současně upozornil, že v domovských zemích politiků jsou kontroverzní postoje často kladně přijímány. "Mnoha Čechům se líbí, když se jejich prezident staví proti eurofederalistům," píše list.

Připomíná také, že jmenovaní východoevropští politici jsou často smířeni s tím, že nejsou populární, byli prý zvoleni proto, aby udělali změny, a ne, aby byli se všemi přátelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám