Hlavní obsah

Výtržnosti se přenesly do centra Manchesteru a Birminghamu

Londýn

Ve Velké Británii pokračovaly v noci na středu pouliční nepokoje. Zatímco v Londýně byl po nasazení tisíců policistů relativní klid, přenesly se výtržnosti do Manchesteru a Birminghamu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výtržnosti se přenesly do centra Manchesteru Video: Reuters

 
Článek

Policie přes noc v oblasti Manchesteru zatkla 47 lidí, celkem však v regionu West Midlands 109. Nově zaznamenali střety například v Merseyside, kde skončilo v celách zadržení 35 osob, nebo v Liverpoolu, Gloucesteru, Nottinghamu, Západní Bromwichi a Wolverhamptonu.

Foto: Londýn, Reuters

Mladík před spálenými auty v Manchesteru

V Salfordu na předměstí Manchesteru večer mladíci vtrhli do několika obchodů a zapalovali auta. V centru vyrabovali nákupní středisko a jedna skupina zaútočila také na vozidlo BBC.

To obchodní centrum v Birminghamu po výtržnostech z předchozí noci raději navečer své brány zavřelo.

V Londýně relativní klid

Naopak v Londýně byl po třech předchozích rušných nocích relativně klid. Policie do ulic nasadila 16 000 příslušníků, což bylo více než po teroristických útocích na městskou hromadnou dopravu v létě 2005. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Požár v obchodě v centru Manchesteru

Potíže se stejně jako v předchozích nocích vyskytly hlavně na východě, mladíci na policisty házeli lahve a cihly v Canning Townu.

Taxikáře v Tottenhamu střelili dvakrát

Nepokoje v Británii začaly v sobotu poté, co policisté ve čtvrtek v Tottenhamu zastřelili taxikáře Marka Duggana. Mezitím vyšetřovací komise uvedla, že Duggan byl střelen dvakrát. Po policistech nestřílel, v jeho autě se však našla zbraň.

Smrt Duggana ale není jedinou a možná ani hlavní příčinou výtržností. Ohniska nepokojů jsou v místech, kde žijí chudší obyvatelé a nevzdělaná a frustrovaná mládež. Rabování a ničení se účastní černoši a běloši ve věku zhruba 15 až 25 let.

V mnoha místech se proti jejich chování bouří místní, například v londýnském Enfieldu zřídili domobranu, která v noci na středu hlídkovala v ulicích.

Policie rovněž oznámila, že během střetů bylo zraněno 111 jejích členů. Škody jdou odhadem do desítek miliónů liber (stamilióny korun). Střety si vyžádaly jednu oběť, další muž bojuje v nemocnici o život.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pouliční bouře v BritániiVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám