Hlavní obsah

Televize byla na místě masakru dříve než policie

– Oslo
Novinky,

Norsko po útoku Anderse Behringa Breivika, který zabil 76 lidí, čekají proměny. A nedotknou se jen policie, která neměla vrtulník, takže zasáhla po více než hodině, nebo tajných služeb, které měly o podivných aktivitách tohoto pravicového radikála informace, ale dospěly k závěru, že nepředstavuje hrozbu. Změní se celé Norsko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Norsko truchlí za oběti masakruVideo: Reuters

 
Článek

Paradoxně Breivik dosáhl svého, utopie otevřené společnosti skončila, píše list Financial Times.

Norská policie se hájí, že dělala, co mohla. Speciální jednotka Delta vyrazila na ostrov Utoya hned, jak se o střelbě dozvěděla, i když řešila explozi v centru Osla.

Neměla však k dispozici vrtulník. O výsadkový vrtulník žádala policie už několik let, ale marně. A monitorovací nemohla použít, protože posádka měla dovolenou. Armádní byl zas mimo Oslo.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik v policejním autě odjíždí od soudu.

Norské televizi se však podařilo najmout vrtulník a nafilmovat střelce ještě předtím, než se na místě objevila policie.

Ta jela auty a plavila se na člunu, který cestou začal nabírat vodu. [celá zpráva]

Policie bude čelit otázkám

Norské listy už uvedly, že se zásah police prošetří. Žádají to i příbuzní obětí. Profesor práva na univerzitě v Oslu Mads Andenas, jehož neteř byla na ostrově a přežila, ale jehož tři studenti tam zahynuli, dal najevo své rozhořčení z opožděného zásahu a že chce vysvětlit, proč policii trvalo 90 minut, než řádění střelce zastavila.

„Policejní operace byla zpackaná, byla to jedna z nejzpackanějších operací tohoto druhu. Máme hodně otázek ohledně neaktivity policie," uvedl Andenas.

Andenas ale vidí i chybu v selhání norské vlády a vůbec všech západních vlád v boji s pravicovými extrémisty.

Selhala i norská tajná služba PST, což přiznala její šéfka Janne Kristiansenová. V březnu získala informaci, že Breivik zaplatil polskému obchodníkovi za hnojiva, která pak použil při útoku. Další hnojivo si objednával také na jiných místech.

Protože ale byl registrován jako zemědělec, dále se mu nevěnovala, i když na internetu už tehdy bylo snadné najít jeho ultrapravicové názory. [celá zpráva]

Proměny norské společnosti

Norsko je po útoku v šoku. Země považovaná za vzor sociálního státu je zaskočena tím, že se v ní zrodil nenávisti plný člověk, který útočil, neboť mu vadila otevřená multikulturní společnost.

„Norsko se navždy změnilo, druhá bomba explodovala“ uvedla Susanne Jögenstuenová, která se účastnila panychidy na univerzitě v Oslu.

Odpor k imigrantům

Exploze jen potvrdila nárůst pravicového extremismu ve Skandinávii, jaký symbolizuje i úspěch nacionalistické strany Praví Finové ve Finsku. Breivik byl v letech 1999 až 2006 členem norské populistické Pokrokové strany, která je proti migraci a je v zemi druhá nejsilnější.

V pobočce strany v Oslu Breivik zastával i vůdčí postoj. Strana se od něj distancovala, uvedla, že Breivik byl tichý a mlčenlivý, takže nikdo neznal jeho extrémistické názory.

Foto: Reuters

Norské komando dorazilo na ostrov Utoya. Vyděšení lidé se stále schovávají před šílenou střelbou.

Její vůdkyně Siv Jensenová už dala najevo, že by diskuse o imigraci měla pokračovat navzdory útoku. „Nejlepším způsobem, jak bojovat se špatnými ideami a radikalismem, je vést otevřenou debatu. Jestliže obhajujete svobodu slova, musíte přijmout, že lidé říkají špatné věci, ale je lepší, když špatné věci říkají, než když je dělají.“

Paradoxně tak Breivik může slavit jeden úspěch. Norská společnost se mění a exploze jen ukázala, že pod slupkou otevřenosti bují úplně jiné názory. Je to reakce na růst počtu přistěhovalců a jejich dětí. Ti tvoří 600 000 z obyvatel země. Polovina z nich je ale z Evropy. Jen tři procenta vyznávají islám.

Výběr článků

Načítám