Hlavní obsah

Merkelová se Sarkozym se dohodli, řecký plán bude bez daně pro banky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Po tvrdých jednáních se francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová shodli na postupu řešení dluhové krize. Zvažovaná nová daň pro evropský bankovní sektor ale nebude součástí nového záchranného balíku pro Řecko, o němž budou jednat ve čtvrtek lídři eurozóny. S odvoláním na unijní zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Jednání v Berlíně trvalo sedm hodin. Účastnil se jej i prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Detaily dohody nebyly zveřejněny, uvedla BBC. Uzavřena byla před čtvrtečním krizovým summitem ohledně Řecka.  Dopoledne se objevilo, že daň na banky, o jejímž uvalení se zvažuje, nebude součástí balíčku pomoci Řecku.

Probíhají o něj tvrdé spory. Německo chtělo, aby dopad ztrát nesly i subjekty, které Řecku půjčovaly včetně soukromých. Francie a ECB byly tvrdě proti. Obávaly se, že by to v Evropě rozpoutalo krizi v bankovním sektoru a do problému by se dostaly i Španělsko a Itálie a ohrožena by byla nakonec i solventnost ECB.

Eurozóna nejspíš umožní zpětný odkup řeckých dluhopisů prostřednictvím současného záchranného fondu (EFSF). Tvrdí to důvěryhodné zdroje ČTK.

 Půjčka Řecku stačit nemusí

Panují zvětšující se obavy, že další půjčka Řecku je jen zaplácnutím děr, i když Řecko schválilo radikální škrty. Pozorovatelé se shodují, že bude nutné restrukturalizovat řecké dluhopisy. Německo nabídlo Aténám odložení splatnosti.

Podle analytiků zřejmě bude nutné zapojení soukromých investorů, zejména bank, do restrukturalizace. Proti tomu se stavěla ECB s tím, že by to představovalo selhání v očích ratingových společností a mohlo by to podkopat důvěru v euro. Alternativou je proto nová daň na banky, která je ale vnímána jako velmi nepopulární opatření.

Strach z krize

Ve čtvrtek se hlavy států eurozóny mají sejít a jednat o řecké krizi a také o tom, jak zabránit jejímu šíření. Jednat se bude i o dalším balíčku půjček pro Řecko a o roli soukromých investorů při restrukturalizaci dluhu.

Trichet varoval, že země eurozóny musejí v krizi držet při sobě a být jednotné, aby se trhy stabilizovaly a nepadaly banky jako za hypotéční krize v USA. [celá zpráva]

Krize se obávají i země mimo eurozónu. Guvernér Bank of England Mervyn King varoval, že krize představuje největší riziko pro britský finanční systém.

Americký prezident Barack Obama vyzval v úterý Merkelovou, aby si uvědomila význam řešení dluhové krize pro zotavení globální ekonomiky. Také Mezinárodní měnový fond vyzval představitele zemí eurozóny, aby podnikli rychlé a rozhodné kroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám