Hlavní obsah

Obama dostal pokutu za průjezd Londýnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americký prezident Barack Obama dostal pokutu 120 liber od londýnské radnice za průjezd své kolony centrem Londýna při květnové oficiální návštěvě Spojeného království. Ten je zpoplatněn deseti librami. Pokuta ale byla udělena za to, že vozy v koloně kolem obrněného Obamova vozu jely tak blízko sebe, že kamera mohla zachytit jen registrační značku prvého, uvedl list The Economic Times.

Článek

Barack Obama o tom ví, protože už během návštěvy se o problému bavil s londýnským starostou, extravagantním Borisem Johnsonem.

Američané však odmítají poplatek za vjezd do centra platit. Tvrdí, že poplatek je porušením vídeňských konvencí o diplomatických vztazích, které zprošťují diplomaty platit daně. Londýn ale tvrdí, že nejde o daň, ale o poplatek.

Zahraniční ambasády dluží na poplatcích za vjezd do centra britské metropole 50 miliónů liber. Dalších 491 000 dluží na pokutách. Největším dlužníkem jsou USA s pěti milióny liber, na druhém místě jsou pak Rusové se 4,4 milióny.

Ovšem i USA se potýkají s podobným problémem, kdy diplomaté neplatí parkovné.

Reklama

Výběr článků

Načítám