Hlavní obsah

Feministky prosadily změnu rakouské hymny

Právo, nek

Rakouská státní hymna se bude měnit. Je to průlom po mnoha letech debat kolem rovnoprávnosti pohlaví. Tu má nyní odrazit úprava textu hymny, která má nově opěvovat nejen „vlast velkých synů“, ale v zájmu rovnoprávnosti napříště i „vlast velkých dcer“. Konkrétní úpravu mají poslanci schválit na podzim s tím, že v platnost by vstoupila začátkem příštího roku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Jsi vlastí velkých synů (Rakousko),“ zpívá se dosud ve čtvrtém verši první sloky hymny, jejíž slova sepsala v roce 1947 rakouská spisovatelka s chorvatskými kořeny Paula Preradovičová. Přesné znění nového textu ještě není navrženo, ale favorizovanou variantou je „Jsi vlastí velkých dcer a synů“.

Prosazení emancipovanější verze státní hymny ztroskotalo v minulosti vždy na odporu konzervativních a pravicově populistických poslanců – mužů. Minulý týden spor eskaloval v parlamentu, když bývalá ministryně pro záležitosti žen a rodiny Maria Rauchová-Kallatová z konzervativní lidové strany (ÖVP) chtěla s dalšími poslankyněmi za soc. dem. (SPÖ) a Stranu zelených přijít s předem utajovaným návrhem na změnu.

Plán byl ale vyzrazen, načež mužští zástupci ÖVP záměrně vystupovali v diskusi s nekonečnými proslovy, a Rauchová-Kallatová se nedostala ke slovu. Následovala veřejná kritika, na niž se čelní představitelé ÖVP zdráhali reagovat. Mlčení prolomil až šéf strany, vicekancléř a ministr zahraničí Michael Spindelegger. „Má-li být změna výrazem ocenění žen a jejich práce, pak já jsem pro,“ prohlásil v televizi ORF.

Mluvčí ÖVP, SPÖ a Zelených pro záležitosti žen nato oznámily, že dohoda je na světě. Jen pravicově populistická strana Svobodných (FPÖ) se postavila rozhodně proti a celou debatu označila za „genderistický povyk“.

Loni se o rozruch postarala rakouská zpěvačka Christina Stürmerová, když přišla na veřejnost s rockovou verzí hymny, jejíž text vyzvedával zásluhy obou pohlaví. Musela se zodpovídat před soudem, proces ale nakonec vyhrála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám