Hlavní obsah

V Turecku zadrželi šestici Čechů kvůli pašování brouků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edirne

Turečtí celníci zadrželi minulý týden na turecko-bulharské hranici šest Čechů, kteří se snažili propašovat na 6000 vzácných brouků. Informovaly o tom internetové noviny todayszaman.com. Češi údajně nasbírali na různých místech Turecka na 48 druhů hmyzu, hodnota brouků je podle tureckých expertů přes pět miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Brouci jsou často vyhledávaným zbožím pro nadšené amatérské entomology.

Článek

Celníci našli celkem 6014 brouků včetně včel, bzučivek a cikád. Podle vyjádření celníků se jednalo o největší pokus o pašování brouků v turecké historii. Jak podle tureckých webů uvedla agentura Anadolu, hraniční úřady informovali místní obyvatelé, kteří pozorovali muže při sbírání. Domnívali se, že sbírají rostliny, které následně budou chtít vyvézt ze země.

Po vyhlášení pátrání se podařilo zastavit auto se šesti Čechy na hraničním přechodu v Edirne Kapikule. Celníci po prohledání vozidla našli stovky kusů hmyzu v trubičkách a malých krabičkách.

Následně si vyžádali vyjádření expertů, kteří identifikovali na 48 druhů brouků. Odborníci zároveň konstatovali, že byli brouci zabiti a uloženi v hoblinách napuštěných etylacetátem. Podle expertní zprávy se hodnota brouků pohybuje okolo 500 000 tureckých lir (asi 5,25 milionů korun).

Češi po zadržení údajně uvedli, že hmyz sbírali přes jeden a půl měsíce a chtěli jej odvézt pro vědecké účely. Podle todayszaman.com byli obviněni z trestného činu. Zabavení brouci byli převezeni do entomologického muzea Thrácké univerzity. Muži byli na konci týdne propuštěni, policisté s nimi sepsali jen protokol.

Jak sdělil profesor této univerzity Murat Yurtcan agentuře Anadolu, vývoz brouků ze země i pro vědecké účely je ilegální, pokud není vydáno oficiální povolení či podepsán protokol s výzkumnou institucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám