Hlavní obsah

Neváhal bych poslat vojáky s Hitlerem proti Rusku, řekl rumunský prezident

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby byl prezident Traian Basescu vůdcem Rumunska už v roce 1941, neváhal by poslat své vojáky do války proti Rusku po boku Hitlerova wehrmachtu. Podle deníku Die Welt to hlava Rumunska prohlásila minulý týden v rozhovoru pro místní televizi.

Foto: Profimedia.cz

Rumunský prezident Traian Basescu

Článek

„Pravděpodobně bych udělal totéž co tehdejší vedení Rumunska,“ řekl Basescu a ocenil nacistické Německo jako „spojence“. Vyzvedl i tehdejšího fašistického diktátora Iona Antonesca, zatímco krále Michala I. označil za zrádce a spoluviníka holocaustu.

To je ale v rozporu s historickými fakty. Za holocaust byl odpovědný Antonescu, zatímco Michal I. (1940–1947) udržoval kontakt se západními mocnostmi a v roce 1944 prosadil rozchod s nacistickým Německem. Rumunští vojáci pak bojovali po boku sovětských vojáků při osvobozování Československa, kde jich 66 tisíc padlo nebo bylo raněno.

Basescuova slova zazněla v den, kdy si Rusko připomnělo 70. výročí přepadení nacisty, kdy čelilo nejstrašnější válce ve svých v dějinách. Ta stála zemi 27 miliónů životů.

Moskva proto v Bukurešti proti výroku ihned protestovala. „Je zřejmé, že tak nestydaté prohlášení ospravedlňující fašistickou agresi a urážející památku miliónů obětí nacismu je naprosto nepřijatelné. Nic ho nemůže omluvit,“ zdůraznilo ruské ministerstvo zahraničí a vyzvalo Evropu, aby Basescuovy výroky odsoudila.

Reklama

Výběr článků

Načítám