Hlavní obsah

Klaus kvůli jádru obvinil Němce z populismu a politické bezradnosti

Hamburk
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý při zahájení Německo-českého hospodářského fóra v Hamburku zkritizoval vládu Angeliny Merkelové kvůli protijaderné strategii. Odpojení jaderných elektráren do roku 2022 je podle něj iracionálním rozhodnutím a populistickým krokem, za nímž stojí politická bezradnost, řekl „strašlivě“ rozzlobený Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Toto rozhodnutí je zcela iracionální,“ uvedl Klaus k záměru německé vlády vyřadit z provozu všechny jaderné elektrárny v zemi do roku 2022.

„Němci jsou normálně racionální lidé, ale tomuhle nerozumím,“ dodal prezident a zdůraznil, že Česká republika hodlá nadále jadernou energii využívat.

„Já to považuji za naprosto nerozumný, populistický krok na německé straně. Je to jistá politická bezradnost a mě to strašlivě zlobí," řekl Klaus později ČTK a Českému rozhlasu.

V projevu si také nepřímo rýpnul do premiéra Petra Nečase (ODS), který při nedávné návštěvě Drážďan uvedl, že podle předběžných odhadů české vlády odstavení jaderných elektráren v Německu zvýší po roce 2022 cenu elektřiny v Česku o 30 procent. Takové zdražení by podle něj ovšem nastalo jen v případě, že by Česká republika na krok Německa nijak nereagovala, například dostavbou jaderné elektrárny Temelín.

Dopady nelze odhadovat, míní Klaus

„Já obdivuji některé naše ekonomy a politiky, že přesně ví, kolik zastavení jaderné energetiky za deset let ovlivní cenu v České republice. To mě jako ekonoma fascinuje, to jsou géniové," poznamenal k tomu v Hamburku Klaus. Podle něj dopady takového rozhodnutí nyní nikdo nezná a nemá smysl o tom takhle hovořit.

Klaus: Česko se nevzdá jádra

Další využívání jaderné energie je potřebné, a proto se jí Česko  nevzdá a postaví v Temelíně další bloky, řekl Klaus v Hamburku při představení své knihy Europa?

Setkal se s krajany a v Obchodní komoře zahájil Německo-české hospodářské fórum.

„Česká republika se nevzdá jaderné energie. Plánujeme výstavbu dalších bloků jaderné elektrárny Temelín. Nevěřím apoštolům, kteří dnes bojují proti jaderné energii. Nevěřím, že jsou skutečně přesvědčeni, že lidstvo má povinnost přijímat opatření bez ohledu na jejich důsledky. Ti také nejsou nevinní, za jejich dobrými úmysly stojí údajně lobbyismus výrobců alternativních zdrojů energie," prohlásil Klaus.

„Pokud se nemýlím, ještě nikdo ve Fukušimě ani v Německu nezemřel na nemoc z ozáření, zatímco nemoc z okurek má už 22 obětí. Kde tedy tady zůstal princip prevence?,“ dodal. 

Na fóru ocenil, že vzájemná obchodní bilance je pozitivní v náš prospěch: loni ČR do Německa vyvezla boží za 32 miliard eur (770 mld.Kč), zatímco z Německa do Česka mířilo zboží za 24 miliard eur. Celková obchodní výměna se loni v porovnání s rokem 2009 zvýšila o 21 procent.

Kritická slova na adresu Evropy

Klaus se věnoval i tématu Evropa - a nešetřil kritikou. V EU není podle něj mnohé v pořádku. Systém sociálního tržního hospodářství považuje za „neefektivní a málo motivující k práci“ .Chtěl by „Evropu, která je založena na rozumné a přátelské spolupráci sobě rovných suverénních států, a ne shora organizovanou vlast Evropanů." „Faktická moc v EU je nadále v rukou německo-francouzského tandemu. Lisabonská smlouva to jen posílila," řekl.  Zavedení eura vidí jako „kardinální chybu".

Kabinet kancléřky Angely Merkelové v pondělí schválil návrh novely zákona o jaderné energii, který počítá s tím, že sedm nejstarších atomových reaktorů, dočasně odstavených v březnu po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima, už nebude znovu uvedeno do provozu. To samé se týká poruchového reaktoru v Krümmelu, který stojí již čtyři roky. Zbývajících devět jaderných zařízení bude postupně odpojováno ze sítě mezi roky 2015 a 2022. Místo nich chce Německo více využívat energii z obnovitelných zdrojů, jejíž kapacity se mají v příštích letech výrazně rozšířit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám