Hlavní obsah

Místopředsedkyně europarlamentu rezignovala kvůli plagiátorství

Berlín

Německá politička Silvana Kochová-Mehrinová se vzdala funkce místopředsedkyně Evropského parlamentu a dalších postů kvůli podezření, že opisovala dizertační práci. Oznámila to ve středu agentura Reuters. V březnu kvůli podobným obviněním složil funkci německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg.

Foto: Yves Herman, Reuters

Silvana Kochová-Mehrinová

Článek

Čtyřicetiletá Kochová-Mehrinová patří mezi nejznámější tváře nyní značně nepopulární Svobodné demokratické strany (FDP), která je součástí německé vládní koalice. Politička ve středu v prohlášení uvedla, že rovněž odstupuje z grémia své strany a z postu šéfky poslanců FDP v Evropském parlamentu.

Heidelberská univerzita potvrdila, že případ své někdejší studentky zkoumá a závěr vysloví koncem tohoto měsíce nebo počátkem června.

V případě Guttenberga dospěla univerzita v Bayreuthu po odborném vyhodnocení textu jeho práce počátkem května k závěru, že úmyslně podváděl. Pro donedávna nejoblíbenějšího německého politika to pravděpodobně znamená konec nadějí na možný návrat do vysoké politiky.

V reakci na Guttenbergův skandál vznikla na internetu anonymní skupina, která přezkoumává doktorské práce politiků. Jejich obětí se stala i Kochová-Mehrinová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám