Hlavní obsah

Nová finská strana opsala program od Hitlerovy NSDAP

ČTK,
Helsinky

Finská Národně socialistická strana (NSFAP), která usiluje o registraci, předložila státním orgánům jako svůj program jen mírně pozměněný Hitlerův program koncipovaný pro jeho stranu NSDAP v meziválečném období. Napsal to v úterý finský deník Hufvudstadsbladet, který vychází ve švédštině.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jako protipřistěhovalecká formace chce NSFAP akceptovat jen osoby s "kulturními, krevními nebo osudovými vazbami" na finský národ. O registraci usiluje proto, aby mohla své kandidáty postavit ve volbách.

Hitlerův program upravila jen mírně, jen chce místo Židů potírat muslimy a místo trestu smrti požaduje pouze vypovězení z Finska.

Vůdce strany Pekka Luoma v rozhlase uvedl, že jeho formace chce "bojovat proti přistěhovalectví, hlavně barevných".

Ministerstva vazbu na fašismus nevidí

Již minulý týden se podle listu Hufvudstadsbladet tři různá ministerstva ve věci možné registrace NSFAP shodla, že žádost "neobsahuje žádnou vazbu na fašismus nebo závažná narušení stávajících zákonů".

Finský patentní a registrační úřad žádost NSFAP vrátil k doplnění. Vyzval k upřesnění, co konkrétně si strana představuje pod pojmem "národní socialismus". Kromě toho poukázal na řadu právně technických nedostatků žádosti o registraci, uvedl mluvčí úřadu.

Rozhodnutí této instituce se čeká do dvou týdnů. V kladném případě musí NSFAP předložit 5000 podpisů voličů; teprve poté by mohla nastoupit v místních nebo parlamentních volbách. Podle Luomy ale formaci zatím tvoří několik desítek aktivistů.

Populismus a odpor k imigrantům je ve Skandinávii, která byla donedávna považována za baštu otevřenosti, na vzestupu. Populistická strana Praví Finové se v nedávných volbách stala třetí nejsilnější formací v parlamentu a měla by vstoupit do vládní koalice. Média předpokládají, že v rámci finských politických tradic se její programové výstřelky nakonec obrousí a bude možné dosáhnout kompromisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám