Hlavní obsah

Jan Pavel II. byl prohlášen za blahoslaveného

Novinky, ČTK, Petr Nový
Řím
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. prohlásil v neděli před jedenáctou hodinou dopoledne za blahoslaveného svého předchůdce Jana Pavla II. Slavnostní obřad sledovaly na místě a ulicích Říma stovky tisíc poutníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Blahořečení Jana Pavla II.Video: Reuters

 
Článek

Před půl jedenáctou dopoledne byl Benedikt XVI. v rámci protokolu oficiálně požádán o blahořečení Jana Pavla II. Následovalo stručné představení života bývalého papeže.

Benedikt XVI. poté přečetl nezbytnou formuli nutnou k blahořečení. Žena, kterou měl Jan Pavel II. zázračně vyléčit z Parkinsonovy nemoci pak přinesla papeži zachovanou krev zesnulého v relikviáři.

Po slavnostním obřadu se papež uklonil ostatkům Jana Pavla II., které budou do pondělí zpřístupněny také veřejnosti. Poté budou opět uloženy.

Poté jeden z kardinálů poděkoval papeži za blahoslavení Jana Pavla II.

Do Říma se při příležitosti slavnosti sjely statisíce věřících, velká část z nich z Polska, odkud Jan Pavel II. pocházel. Ve Vatikánu jsou i čeští arcibiskupové Dominik Duka a Jan Graubner.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Zaplněné Náměstí svatého Petra v Římě.

Již v sobotu večer proběhla v římském antickém stadiónu Circus Maximus vigilie. Modlitby poutníků trvaly do časného rána, kdy byly uvolněny zábrany na Náměstí svatého Petra.

Blahořečení je v katolické církvi nezbytný krok předcházející prohlášení za svatého. Aby byl člověk označen za blahoslaveného, musí církev uznat, že učinil zázrak.

V případě bývalého papeže bylo za zázrak označeno vyléčení francouzské řádové sestry Marie Simon-Pierre, která trpěla Parkinsonovou chorobou. Uzdravila se poté, co se její společnice modlily k Janu Pavlovi II., který v závěru života trpěl stejnou nemocí.

Jan Pavel II. stál v čele katolické církve čtvrt století. Beatifikován je nezvykle brzy, od jeho smrti uplynulo teprve šest let a jeden měsíc.

Blahořečení

Blahořečení, neboli beatifikace, je formální akt, při němž je určitý člověk prohlášen za blahoslaveného. Papež tím dává svolení, aby se dotyčná osoba stala předmětem kultu na konkrétním místě, v konkrétní komunitě, případně s určitými omezeními.

Blahořečení je v římskokatolické církvi nezbytným krokem před svatořečením, tedy prohlášením za svatého. Na rozdíl od svatých se blahoslaveným nezasvěcují kostely.

Zdroj: ČTK

Nedělní blahořečení je výjimečnou událostí v sousedním Polsku, odkud Jan Pavel II. pocházel. Osmdesát procent Poláků tvrdí, že bývalý papež změnil jejich život. Dopolední program budou v Polsku lidé sledovat na velkoplošných obrazovkách na veřejných prostranstvích, odpoledne pak následují děkovné mše a slavnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám