Hlavní obsah

Vatikán blahoslaví papeže Jana Pavla II.

Právo, Pavol Minárik
Řím

Až do pondělí probíhají ve Vatikánu slavnosti spojené s blahoslavením Jana Pavla II. – aktem, při němž Benedikt XVI. vyzvedne zesnulého papeže mezi přední osobnosti katolické církve.

Článek

Z dosavadních 264 hlav katolíků to 76 dotáhlo na prohlášení svatým a jedenáct, včetně Jana Pavla II., na blahoslavené. Svatopetrské náměstí v Římě očekává na milión poutníků, což je při blahořečení nebývalé množství.

Rodák z polských Wadowic nedaleko Krakova stál v čele katolické církve 27 let a během této doby podnikl 113 zahraničních cest včetně devíti návštěv Polska. Odhaduje se, že na jeho bohoslužby přišly po celém světě desítky miliónů věřících. Ti ho neopustili ani po smrti, každoročně jich na pět miliónů putuje k jeho hrobu.Wojtyla byl mimořádně aktivní i v jiném směru. Během svého pontifikátu vyhlásil 482 svatých a 1338 blahoslavených, což bylo víc, než stihli všichni jeho předchůdci ve Vatikánu za uplynulých 400 let.

Foto: Alessia Pierdomenico, Reuters

Jeho proces vedoucí k blahoslavení patří mezi nejkratší v historii katolické církve, trval necelých šest let.

Podmínka: zázrak

Jednou z klíčových podmínek vyhlášení blahoslaveným je uznání zázraku. V případě Jana Pavla II. mu bylo přisouzeno uzdravení francouzské řádové sestry Marie Simon-Pierreové, která trpěla nevyléčitelnou Parkinsonovou nemocí.

I přes vysoký úřad si Wojtyla zachoval smysl pro humor a sebeironii, přiznávají ti, kdo ho znali. Když ho například jednou znenadání navštívil ve Vatikánu známý z Polska, vítal ho slovy: „Počkej chvilku. Musím si ještě trochu zapapežit, pak přiběhnu...“

Vzápětí po konkláve, které ho na podzim 1978 postavilo do čela církve jako papeže, se jeden z jeho italských spolupracovníků začal učit polsky. Po čase se chtěl pochlubit polštinou, ale popletl výrazy. Místo aby se zeptal „Jak se cítí papež?“ z něj vypadlo „Jak se cítí psík?“ Papež nezaváhal: „Haf, haf!“

Vatikán počítá s úhradou dluhů

Obřadům blahoslavení je přítomno na 60 delegací ze světa, delegaci ČR vede šéf diplomacie Karel Schwarzenberg, slovenskou prezident Ivan Gašparovič a polskou jeho kolega Bronislaw Komorowski, v jehož speciálu odmítl přijmout místo vůdce opoziční strany PiS Jaroslaw Kaczyňski. Ten cestu podniká samostatně vlakem.

Finanční náklady na blahoslavení jsou podle odborníků vysoké, a proto se počítá se sponzory. Italská vláda například dá 3,5 miliónu eur, velké sumy věnovaly banky, energetické koncerny i Italská pošta. Dost se vybere i mezi poutníky.

Vatikán, který již tři roky hospodaří s deficitem, proto čeká, že mu částečně pomohou uhradit dluhy i zisky z prodeje suvenýrů spojených s blahoslavením.

Reklama

Výběr článků

Načítám