Hlavní obsah

Důkaz proti Demjanjukovi je podle FBI podvrh

Novinky, rei
Berlín

Klíčový důkaz předložený obžalobou při procesu s Johnem Demjanjukem, obviněným z podílu na vraždě téměř 29 000 lidí v nacistickém vyhlazovacím táboře Sobibor, je „pravděpodobně“ podvrh. Alespoň to tvrdí 25 let utajovaná zpráva amerického bezpečnostního úřadu FBI, jež byla nyní odtajněna.

Článek

„Při obžalobě amerického občana není spravedlnosti učiněno za dost. Nejenže se obžaloba zakládá na důkazech, které jsou pro soud normálně nepřijatelné, ale jsou to důkazy a nařčení docela pravděpodobně zfalšované (sovětskou službou) KGB,“ píše se ve zprávě oddělení FBI v Clevelandu z roku 1985 o Demjanjukově průkazu, jenž má dokazovat jeho působení v Sobiboru. Sovětský svaz průkaz Američanům předložil o čtyři roky dříve.

Zpráva může zásadně ovlivnit proces s penzistou z Ohia ve prospěch obhajoby, která ve středu pokračuje se svou závěrečnou řečí. Obhajoba už dříve tvrdila, že dokument zfalšovali Sověti. Dokument v průběhu tří desítek let zkoumali experti nejen v USA, ale i Izraeli a Německu. I během soudního procesu ale odborníci upozornili na možnost, že průkaz nemusí být pravý.

Rodilý 90letý Ukrajinec a po válce dlouholetý občan USA je podezřelý, že v roce 1943 vodil Židy do plynových komor v koncentračním táboře na území okupovaného Polska. Pokud soud Demjanjuka uzná vinným, hrozí mu doživotní vězení.

Demjanjuk popírá, že v Sobiboru byl a že jako zajatý rudoarmějec sloužil SS. Německo obvinil, že jej mučí.

John Demjanjuk
Narodil se jako Ivan Mykolajovyč Demjanjuk 20. dubna 1920 v malé vesničce na Ukrajině. V roce 1951 se odstěhoval do USA a v roce 1958 získal americké občanství a přejmenoval se na John Demjanjuk. V Clevelandu pracoval jako automechanik ve Fordových závodech.
V 70. letech byl bývalým vězněm koncentračního tábora v Treblince označen za dozorce přezdívaného "Ivan Hrozný". V roce 1981 byl zbaven amerického občanství, o pět let později byl vydán do Izraele, kde byl v roce 1988 odsouzen k trestu smrti. Izraelský nejvyšší soud ale nakonec v roce 1993 rozsudek zrušil, neboť se nepodařilo prokázat, že "Ivan Hrozný" byl skutečně Demjanjuk.
Pak se vrátil do USA a v roce 1998 mu bylo navráceno americké občanství. V roce 2002 mu ho ale odebrali podruhé. Podle soudu po válce v žádosti o americké občanství zatajil závažné skutečnosti.
USA se opíraly o německé dokumenty v bývalém SSSR, podle nichž Demjanjuk působil po výcviku v polských Trawnikách jako strážce v Sobiboru, Majdanku nebo Flossenbürgu. Demjanjuk to popřel s tím, že byl v roce 1942 jako voják Rudé armády Němci zajat. Právě v zajetí se ale podle vyšetřovatelů přihlásil do nacistických služeb.
U německého soudu byla v březnu 2009 na Demjanjuka podána obžaloba, podle které se ve vyhlazovacím táboře Sobibor podílel na smrti téměř 29 000 Židů.

Reklama

Související články

Demjanjuk hrozí, že zahájí hladovku

Devadestátiletý John Demjanjuk souzený za nacistické zločiny pohrozil zahájením hladovky. Údajný bývalý dozorce z koncentračního tábora Sobibor, obviněný...

Výběr článků

Načítám