Hlavní obsah

U Lampedusy se potopila loď s 200 imigranty

Právo, rei, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U italského ostrova Lampedusa ve Středozemním moři se ve středu potopila loď s imigranty z Afriky. Cestovalo na ní asi 200 lidí, uvedla BBC.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Na Lampedusu jen od počátku roku dorazilo na 20 000 imigrantů.

Článek

Plavidlo se potopilo asi 70 kilometrů od ostrova, jenž se nachází blíže Africe než italské pevnině. Italští záchranáři zachránili 48 lidí, po zhruba 150 dalších pátrají.

Na Lampedusu od počátku roku každý den dorazí v průměru 200 afrických běženců, celkem jich tedy za letošek bylo téměř 20 000. Ostrov minulý týden navštívil i premiér Silvio Berlusconi, aby uklidnil místních 5000 usedlíků. Jen od pondělka ale na Lampedusu dorazilo asi tisíc dalších imigrantů.

Přistěhovalce pustí do Schengenu

Strany italské vládní koalice se v pondělí shodly na tom, že Řím začne severoafrickým imigrantům vydávat dočasná povolení k pobytu z humanitárních důvodů.

Rozhodnutí znamená velký potenciální problém zejména pro Francii, kde žije početná tuniská komunita. Italský ministr vnitra Roberto Maroni zdůraznil, že dočasné povolení by bylo tlakem na státy, které podle něj zcela odmítají spolupracovat. Řím si už několikrát stěžoval, že musí čelit vlně imigrantů sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám