Hlavní obsah

Proces s Berlusconim kvůli sexu s nezletilou začal a hned byl odročen

Právo, Zdeněk Nevělík
Miláno
Aktualizováno

V Miláně ve středu začal ostře sledovaný proces s italským premiérem Silviem Berlusconim. Předseda vlády v něm čelí obvinění z placeného intimního styku s nezletilou a ze zneužití pravomocí. Jde o první případ v poválečných dějinách, kdy úřadující lídr západní země čelí podobnému obvinění.

Článek

Očekávalo se, že středeční jednání nepřinese žádné drama: soud měl určit kalendář slyšení. Berlusconi ani jeho advokáti (zastoupí je zřejmě jen koncipient) neměli být přítomni. Soud byl po chvíli odročen na 31. května.

Proces začíná. Kdoví ale, zda skončí.
Týdeník L’ Espresso

I tak bylo ale v Miláně ve středu živo, sjeli se sem zpravodajové z takřka všech světových médií. Důležitá je zde symbolika: začátek soudu se 74letým premiérem vyspělé evropské země, jenž měl mít pohlavní styk se 17letou, je událostí zcela ojedinělou.

Bude Ruby „hrát potrhlou“?

Mnozí ale pochybují, že se výsledná realita a očekávání o naplnění spravedlnosti spolu potkají. „Proces začíná. Kdoví ale, zda skončí,“ napsal týdeník L´Espresso.

Italští poslanci v úterý rozhodli obrátit se na ústavní soud v otázce střetu zájmů mezi tribunálem ministrů, jenž soudí členy vlády a premiéra za trestné činy spáchané v rámci úředních povinností, a milánským soudem.

Foto: Profimedia.cz

Marocká tanečnice Karima Kayeková známá jako Ruby

Smysl je zřejmý: k zahájení soudního řízení před tribunálem ministrů by na rozdíl od běžného soudu bylo třeba souhlasu Sněmovny, kde má premiér většinu.

Pokud by ústavní soud rozhodl o přípustnosti poslanecké stížnosti, milánští soudci by zřejmě odročili jednání až do ústavního rozsudku. Ten by mohl přijít třeba i za rok.

Klíčová postava procesu, marocká tanečnice přezdívaná Ruby, s níž coby 17letou se měl podle policie Berlusconi během divokých večírků v jeho vile nedaleko Milána několikrát vyspat, je svědkem jak obhajoby, tak obžaloby. Je „obětí“ trestného činu prostituce nezletilých. Teoreticky by se mohla přidat k žalobě a požadovat odškodné.

Problémem ale je, že Ruby se už dala slyšet, že má v úmyslu vzít všechna obvinění zpět. Podle odposlechů jí totiž Berlusconi slíbil pět miliónů eur (120 miliónů Kč), pokud vše zapře a „sehraje potrhlou“.

Problematické je také obvinění ze zneužití pravomocí. Premiér měl v květnu 2010 podle vyšetřovatelů tlačit na milánské policisty, aby propustili Ruby, zadrženou kvůli obvinění z krádeže, a vydávat ji za vnučku bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Velká hra o čas

Poškozenou stranou je zde policie, kterou zastupuje ministerstvo vnitra. A to by zase znamenalo, že by se Berlusconiho ministr měl přidat k obžalobě a žádat odsouzení svého šéfa.

I když technicky to možné je, lze považovat za pravděpodobné, že advokáti nebudou pro obviněného požadovat maximální trest dvanáct let vězení a budou zřejmě naopak nakloněni tezím obhajoby.

Vše navíc napovídá tomu, že milánští soudci budou mít na slyšení v kauze Ruby jen tři termíny za půl roku. Berlusconi totiž avizoval, že kvůli vládním povinnostem se před tribunál může dostavit vždy jeden v týdnu, konkrétně v pondělí. Jenže své „soudní pondělky“ už má obsazené slyšeními ve svých jiných třech procesech.

Parlamentní většina se nyní snaží co nejrychleji odhlasovat zkrácení promlčecí lhůty procesů. V Berlusconiho kauzách by pak soudy prvního stupně určitě nestihly vynést verdikty. Zůstal by tak pouze jediný premiérův proces. V tom ale ještě neproběhlo ani předběžné slyšení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám