Hlavní obsah

Bezletová zóna nad Libyí znamená válku, prohlásil v Bruselu Klaus

Právo, Michal Mocek (Brusel)
Brusel
Aktualizováno

Česko chce na nynějším mimořádném summitu EU k Libyi prosazovat, aby Unie vyzvala k okamžitému odchodu dosavadního libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Při příchodu na vrcholnou schůzku to řekl prezident Václav Klaus, který zde reprezentuje Česko. Klaus také řekl, že zavedení bezletové zóny znamená válku.

Bezletová zóna nad Libyí znamená válku, prohlásil v Bruselu KlausVideo: ČTK

 
Článek

„Pokud studuji připravené komuniké, myslím, že je bezbarvé a neobsahuje žádný jasný signál. Ten by vyslán být měl a je chyba, že vysílán není. Budu požadovat, abychom jasný signál vyslali. Myslím, že tím jasným signálem nejsou silácké věty o bezletové zóně, protože bezletová zóna znamená normální válku. Myslím, že silným výrokem je jasné sdělení, že Kaddáfí musí okamžitě odejít,“ uvedl Klaus.

Foto: Ezequiel Scagnetti, Reuters

Prezident Václav Klaus přichází na mimořádný summit EU k Libyi.

Podle něj „nepadá v úvahu, abychom s ním nejdříve vyjednávali a pak ať se eventuálně něco stane“. „Ta sekvence je naprosto klíčová: nejdříve odstoupení, to (musíme) sdělit po dnešním dnu panu Kaddáfímu rezolutně,“ dodal prezident.

Požadavek okamžitého odstoupení Kaddáfího však obsahuje již návrh usnesení pro dnešní summit, který ve čtvrtek připravili ministři zahraničí EU.

Schovávat se za Radu je zbabělé, míní Klaus

Prezident opakovaně odsoudil čekání na rozhodnutí OSN o bezletové zóně. „Nesouhlasím s tím, abychom se zbaběle schovávali za mandát kohokoli včetně RB. Myslím, že sem musíme jít s jasným názorem, co my sami považujeme za správné a to se snažit prosadit. Zbabělý výrok, že si počkáme, co rozhodne někdo jiný, nemohu akceptovat,“ prohlašoval.

Odmítl také výzvy Londýna a Paříže, aby Unie uznala opozici jako reprezentanta Libye. „Česká republika si myslí, že je to naprostý omyl,“ uvedl.

Česká vláda v mandátu, který schválila ve středu právě pro jednání Klause v Bruselu, uvedla, že odmítá jakýkoli vnější vojenský zásah v Libyi. Zároveň zdůraznila, že případné další kroky v zemi zmítané ozbrojenými střety mezi zastánci a odpůrci režimu, musí mezinárodní společenství činit jen se souhlasem Rady bezpečnosti OSN.

Česko původně ústy ministra zahraničí Karla Schwarzenberga vyzývalo k nevměšování v Libyi. Ve čtvrtek Schwarzenberg připustil, že kdyby OSN bezletovou zónu schválila, mohlo by Česko uvažovat o zapojení. Účast na bezletové zóně zatím jednoznačně odmítá Itálie, která měla dosud ke Kaddáfímu nejblíže.

Bezletové zóny nad Libyí prosazuje zejména Francie, která už uznala rebely za představitele země, a Británie. Britský premiér David Cameron v Bruselu uvedl, že je nutné, aby evropští politici dali najevo svou politickou vůli a ukázali jednotu. Podle něj je nutné vyslat libyjskému vůdci Muammarovi Kaddáfímu jasný signál, že musí odejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám