Hlavní obsah

Na Slovensku prozkoumají majetky Mečiara, Sloty a Mikloše

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Majetky ministra financí Ivana Mikloše, předsedy opoziční Slovenské národní strany Jána Sloty a expremiéra Vladimíra Mečiara prošetří policie. Umožňuje to zákon o prokazování původu majetku, který vstoupil v platnost letos v lednu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar

Článek

V souvislosti s tímto zákonem dostala finanční policie od začátku roku na stůl 27 podání, z nichž se tři týkají jmenovaných politiků. Mikloš a Slota podle svých slov nemají žádný problém s prokazováním původu svého majetku. Mečiar se k tomu nevyjádřil, napsal deník Sme.

„K osobám, na které se podněty vztahují, není možné ze strany policie poskytnout žádné informace. Respektujeme zákon o ochraně osobních údajů,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Dobiášová.

Zákon umožňuje zabavení majetku získaného z nelegálních zdrojů. Podle slovenských médií vlastní Slota a Mečiar majetek, který si z oficiálních příjmů nemohli dovolit. Mikloše opozice obviňuje, že zbohatl na privatizaci státního majetku.

Foto: Profimedia.cz

Ján Slota

Podle majetkového přiznání vlastní Mikloš dům, byt, chatu a pozemky. Slota přiznal vlastnictví bytu, zahrady s chatkou, dvou automobilů, motocyklu a letadla. Mečiar má vilu Elektra v Trenčianskych Teplicích, pozemky a automobil.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský ministr financí Ivan Mikloš

Reklama

Výběr článků

Načítám