Hlavní obsah

Belgie má světový rekord, 249 dní bez vlády

Brusel

Belgie se ve čtvrtek stala zemí s rekordně dlouhou dobou „bezvládí“. Bez kabinetu je 249 dní, přičemž se na obzoru nerýsuje žádná politická dohoda, která by stav změnila.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Lidé v Bruselu vyzývají k rychlému utvoření vlády.

Článek

Belgie tak překonala dosavadní světový rekord, jenž byl přisuzován Iráku, kde byly neshody mezi sunnity a šíity po loňských volbách vyřešeny ustanovením vlády za 249 dní. V Belgii je dohoda v nedohlednu, ačkoliv král ve středu oznámil prodloužení termínu hlavního vyjednavače pověřeného sestavením vlády o další dva týdny.

Belgie vládu nemá od loňských červnových voleb.

Problém Belgie souvisí s tím, že ji tvoří dvě poměrně nesourodé jazykové skupiny. Na jedné straně jsou to většinoví Vlámové (sever), jejichž region je bohatší a chce víc pravomocí, na straně druhé francouzsky hovořící Valoni, obývající jih i větší část Bruselu.

Obě komunity mají vlastní politické strany, které se po volbách vzhledem k rozložení sil musejí dohodnout na nové vládě. Její zformování ale tentokrát souvisí s nutnými ústavními i dalšími reformami, které jdou ještě nad rámec tradičních ideologických sporů mezi pravicovými a levicovými seskupeními. Jednání o kompromisu od června zkrachovalo už několikrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám