Hlavní obsah

Zemětřesení vyděsilo obyvatele jižního Slovenska

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bytech padaly předměty, třásly se stěny a vše doprovázel tlumený hukot. Tak popisují sobotní zemětřesení obyvatelé severního Maďarska a jihu Slovenska. Podle prvních údajů několikavteřinové otřesy dosáhly sílu 4,7 Richterovy škály.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Epicentrum zemětřesení bylo v okolí maďarského města Oroszlány. Primátor Károly Takács v Maďarské televizi uvedl, že otřesy ve městě trvaly asi čtyři vteřiny a obyvatelé především vysokých panelových domů vybíhali ve strachu na ulici.

„Slyšel jsem silný hluk, který trval jen pár vteřin. Všechno v domě se třáslo. Myslel jsem si, že vybuchl plyn. Až později jsem se dozvěděl, že to bylo zemětřesení,“ uvedl Takács. Otřesy zaznamenali také v dalších městech na severu Maďarska.

Otřesy cítili lidé také na jihu Slovenska. V okresech Komárno a Nové Zámky zaregistrovali otřesy krátce před sedmou hodinou. „Na vyšších poschodích paneláků padaly z poliček předměty a lidé na sídlištích v panice vybíhali před paneláky,“ líčila situaci televize Joj.

„Krátce před sedmou jsem měl pocit, že se pohnul celý dům. Trvalo to dvě až tři vteřiny,“ uvedl serveru tvnoviny.sk 44letý Juraj Domina z Nových Zámků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám