Hlavní obsah

Kamera zachytila okamžik výbuchu na moskevském letišti

Moskva
Aktualizováno

Průmyslová kamera zachytila okamžik výbuchu bomby na moskevském letišti Domodědovo. Na záběrech se pohybují nic netušící turisté, když náhle příletovou halu oslní záblesk mohutné exploze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Okamžik výbuchu na letišti DomodědovoVideo: Reuters

 
Článek

Lze předpokládat, že většina lidí na záběrech poblíž výbuchu zahynula nebo je těžce zraněna. Teroristický útok z pondělního odpoledne si vyžádal 35 mrtvých a 170 zraněných. Další video, tentokrát pořízené mobilním telefonem, ukazuje drastické scény těsně po atentátu. Na zemi leží roztrhané kusy těl obětí.

Bombu podle posledních informací zřejmě odpálila žena, která se na letišti pohybovala v černém oblečení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské záběry místa atentátu těsně po výbuchuVideo: Reuters

Za atentát kritizuje úterní ruský tisk především ostrahu letiště, která teroristům umožnila proniknout do příletové haly, i tajnou službu FSB, která další teroristický útok v metropoli nedokázala odvrátit.

Stopa podle deníků míří k severokavkazským extremistům a nejspíše šlo o mstu za velké lednové protiteroristické operace ruských sil, i když list Izvestija nevyloučil ani odvetu za prosincové nepokoje nacionalistických moskevských fotbalových fanoušků.

"Klid jak v Bagdádu," charakterizoval list Vedomosti situaci v Moskvě, kde se velké teroristické útoky stávají už každým rokem, a upozornil, že následkem může být zpřísnění domácí politiky, omezení občanských svobod a růst xenofobie ve společnosti. "Ale jakékoliv konspirativní teorie ztrácejí smysl. Teroristické útoky se u nás stávají tak často, že se mohou krýt s jakýmikoliv politickým a ekonomickým děním," dodal.

Velké teroristické útoky se odehrály i v New Yorku, Madridu a Londýně, ale následně tajné služby změnily taktiku a velké atentáty už nepřipustily, poznamenal komentátor a připomněl, že jen v Moskvě bylo za deset let spácháno osm velkých útoků s oběťmi na životech, nemluvě ani o situaci na severním Kavkazu, kde se loni počet atentátů v porovnání s předchozím rokem zdvojnásobil. Nepochybně teď budou následovat prohlášení, že pachatelé budou vypátráni a zlikvidováni, a tajné služby začnou hon na podezřelé.

"Ale, ať je to jakkoli nemilé, hlavním ukazatelem kvalitní práce tajných služeb je to, že nejsou teroristické útoky. Ředitel FSB může uvádět jakékoliv počty zmařených atentátů, ale jestli v Moskvě teď každým rokem dochází k velkému teroristickému útoku s množstvím obětí, nemluvě už o výbuších a střelbě na severním Kavkazu, znamená to, že FSB pracuje špatně," napsal list Vedomosti. Dodal, že podle statistik teroristických činů má sice Rusko ještě daleko k Iráku a Afghánistánu, ale míří tímto směrem a zatím se nachází mezi státy jako Thajsko, Kolumbie a Súdán.

Foto: Právo

Orientační plán letiště s význačeným místem výbuchu.

Kommersant se pozastavil nad tím, že kontroly příchozích a jejich zavazadel byly na letišti zavedeny až po výbuchu, čili atentátníkovi nic v odpálení bomby nepřekáželo. Přitom nejznámější teroristický útok v ruské dopravě zorganizoval v srpnu 2004 čečenský velitel Šamil Basajev právě přes Domodědovo: sebevražedné atentátnice pak odpálily bomby v letadlech do Soči a Volgogradu a zahynulo 88 lidí. Podle pozůstalých i pondělní atentát svědčí o tom, že odpovědnost za tyto útoky nesla ochrana letiště; soudní spory o tom však dosud pokračují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám