Hlavní obsah

Spolková rozvědka věděla už v roce 1952, kde se skrývá Eichmann

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Západoněmecká zpravodajská služba znala už v roce 1952 úkryt architekta holocaustu Adolfa Eichmanna, jehož až o osm let později v Argentině vystopovali a unesli agenti izraelské rozvědky Mossad. Vyplývá to z dokumentů, které podle nařízení německého soudu musela zveřejnit Spolková zpravodajská služba BND.

Článek

„Standartenführer Eichmann se nenachází v Egyptě, ale zdržuje se pod falešným jménem Clemens v Argentině. Adresu E. zná šéfredaktor německých novin v Argentině Der Weg,“ stojí na archivním kartotéčním lístku, který německý list Bild získal od německé rozvědky. Fakt, že se strůjce „konečného řešení židovské otázky“ v Argentině skrýval s vědomím části politických špiček Spolkové republiky, označili odborníci za pozoruhodný „Tento kartotéční lístek je skutečná senzace. To, že západoněmecká tajná služba věděla osm let před Eichmannovým zatčením o jeho úkrytu, se dosud nevědělo,“ řekla historička Bettina Stangnethová, která o Eichmannovi připravuje novou knihu.

Pomohl Izraeli žalobce Bauer?

Také exagent BND Wilhelm Dietl, který o Eichmannově únosu napsal knihu, má za to, že západoněmecké úřady vědomě o pobytu nacistického zločince mlčely. „Proč myslíte, že frankfurtský prokurátor Fritz Bauer předal informaci o Eichmannově pobytu v Argentině Izraelcům?“ ptá se Dietl. Podle něj byl Bauer přesvědčen, že Němci Eichmanna nechtějí najít.

Myslí si to i Irmtrud Wojaková, autorka životopisu prokurátora Bauera, který sehrál významnou roli nejen při nalezení Eichmanna, ale i při procesech s nacisty vůbec. Podle ní se Bauer obrátil na Izrael i proto, že v západoněmeckých vládních úřadech stále pracovala řada nacistů. Jeden z nich, Werner Junkers, byl velvyslancem v Argentině, a Bauer se bál, že by Eichmanna uvědomil a pomohl mu k dalšímu útěku před spravedlností.

Mossad zdroj dosud tají

Mossad nikdy neprozradil, jak se k upřesnění úkrytu svého nepřítele číslo jedna dostal. Spekulovalo se, že mu informaci „přihrála“ zahraniční tajná služba – nejčastěji se hovořilo o americké CIA a britské MI6.

BND musela dokumenty zpřístupnit na základě loňského rozhodnutí Spolkového správního soudu v Drážďanech, podle něhož německá vláda nemá právo tajit 3400 stran spisů o Eichmannovi.

Soud zasedal na podnět novinářky Gabriele Weberové, jež pracuje pro argentinská média. „Po přezkoumání spisů Spolkový správní soud stanovil, že rozhodnutí úřadu kancléřky zablokovat spisy je protiprávní,“ stálo v prohlášení soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám