Hlavní obsah

V hrázi u hliníkárny byla podle Greenpeace trhlina, vedení továrny to popírá

Právo, Novinky, BBC, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Maďarsku se hledají příčiny rozsáhlé ekologické katastrofy v maďarské hliníkárně, kde se v pondělí protrhla hráz a uniklo milión kubíků jedovatého kalu, který zaplavil obce Kolontár a Devecser. Podle ekologického hnutí Greenpeace byla v hrázi trhlina, ale vedení podniku to popírá.

Foto: Reuters

Článek

Ekologická organizace Greenpeace tvrdí, že nádrž byla přeplněna a zátěž byla větší, než mohla hráz unést. „Na satelitních snímcích je vidět trhlina týden před protržením hráze,“ uvedl ředitel maďarské pobočky Greenpeace Zsolt Szegfalvi.

Ministerstvo životního prostředí už oznámilo, že prověří, zda hliníkárna neskladovala v laguně více kalu, než bylo povoleno. Nepříznivou roli také mohly sehrát nedávné vydatné deště.

Attila Myikos z maďarského úřadu pro řešení mimořádných událostí a katastrof NDGDM uvedl, že už bylo zahájeno policejní vyšetřování.

Továrna odpovědnost odmítá

Společnost MAL, která hliníkárnu u Ajky vlastní, ale tvrzení Greenpeace popírá. Uskutečnila poslední kontrolu hráze v pondělí několik hodin před jejím protržením. „Neodhalili jsme žádné známky blížící se katastrofy,“ uvedla společnost ve svém prohlášení. Dříve ale taky tvrdilo, že bahno podle evropských norem není nebezpečné. MAL uvedla pro DPA, že červeného kalu se "nikdo nemusí bát", protože je "zcela neškodný".

Kal, který z nádrže vytekl, je žíravý, obsahuje těžké kovy, způsobuje chemické popáleniny a dráždí oči. Neobsahuje ale kyanid a není radioaktivní, jak první zprávy uváděly, řekl podle maďarské tiskové agentury MTI šéf ochranného výboru Jenö Lasztovicza.

Pátrání po nezvěstných

Katastrofa si vyžádala čtyři lidské životy. Mezi oběťmi jsou dvě malé děti. Dalších šest osob úřady nadále pohřešují. [celá zpráva]

Nezvěstné, kterými jsou postarší lidé, hledají záchranáři v protichemických oblecích. Úřady se obávají, že zahynuli pod nánosy znečištěného bahna, které zde stále asi v metrové vrstvě leží. Pátrací čety se musejí kalem brodit a k hledání těl používat kovové pruty. Všichni nezvěstní i oběti jsou z vesnice Kolontár, která jako první stála až dvoumetrové vlně kalu v cestě.

Škody za stamilióny

Odstraňování škod potrvá nejméně rok a bude stát stovky miliónů korun. Ministr životního prostředí Zoltán Illes uvedl, že v celé zasažené oblasti bude muset být odtěžena asi dvoucentimetrová vrstva půdy. Likvidace škod se zřejmě neobejde bez technické a finanční pomoci Evropské unie, řekl ministr a dodal: "Oblast je velmi velká, znečištění značné, bude proto potřeba velké množství lidských zdrojů a technika.

Zasaženo bylo 40 kilometrů čtverečných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám