Hlavní obsah

Prezidentského slibu Komorowského se Kaczyński neúčastnil

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Bratr tragicky zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczyńského Jaroslav se v pátek neúčastnil inaugurace nové polské hlavy státu, kterou se stal Bronislaw Komorowski. Nepřišli na ni ani další poslanci strany Právo a spravedlnost.

Článek

Lech Kaczyński zahynul spolu s dalšími 95 lidmi při havárii vládního tupolevu, který se 10. dubna zřítil u Smolenska. Voliči rozhodli, že jeho nástupcem se stane Bronislaw Komorowski. Jaroslaw Kaczyński odešel těsně poražen.

Nepřišel ani na inauguraci Komorowského. Zdůvodnil to nevhodným chováním vlády Donalda Tuska i samotného Komorowského k osobě zesnulého. Vinil vládu, že nechce vyšetřit všechny aspekty pádu letadla a že je jeho smrtí nepřímo vinna, protože nekoupila nová letadla.

Další poslanci Práva a spravedlnosti, kteří nepřišli, to zdůvodnili tím, že Komorowski není jejich prezidentem, a proto nevidí důvod účastnit se jeho přísahy ve Varšavě před členy Národního shromáždění.

Komorowski přitom ještě před slibem uvedl, že je pro to, aby byl Lech Kaczyński i další důstojně uctěni. V prezidentském paláci zřejmě bude umístěna pamětní deska s jejich jmény.

Reklama

Výběr článků

Načítám