Hlavní obsah

Polsko vydá agenta Mossadu do Německa

Varšava

Polský odvolací soud ve čtvrtek rozhodl vydat do Německa agenta Mossadu Uriho Brodského. Je podezřelý, že se tam podílel na přípravách lednového útoku na předáka Hamásu Mahmúda Mabhúha. Vydán musí být do deseti dnů.

Foto: Kacper pempel, Reuters

Uri Brodského přivádějí k soudu

Článek

Soud potvrdil předchozí verdiklt, že Uri Brodsky má být vydán, nikoli však za špionáž, nýbrž za padělání. Špionáž proti Německu není v Polsku trestná. A protože je vydán kvůli padělání, nemůže být v Německu souzen za špionáž.

Brodsky je podezřelý, že v Německu působil jako agent cizí tajné služby a pomáhal padělat německý pas, který v Dubaji použil jeden z atentátníků při likvidaci Mabhúha, jenž pro Hamás nakupoval zbraně. [celá zpráva]

Jeho právník Krzystof Stepinsky se snažil zabránit extradici s poukazem, že podle polských zákonů nelze vydávat lidi z politických důvodů.

Proti vydání byl Izrael, podle kterého měl být muž předán do rukou židovského státu a tamní justice. Brodsky tak postavil Polsko do prekérní situace, kdy se muselo rozhodnout, kterému ze svých blízkých spojenců dá přednost. Rozhodlo se pro Němce. Polský premíér Donald Tusk sdělil, že doufá, že to nezhorší dobré vztahy Varšavy a Jeruzaléma.

Brodsky byl zatčen v červnu ve Varšavě na základě zatykače Evropské unie, který ho viní ze špionáže a z toho, že podvodem získal německý pas na jméno Michael Bodenheimer, který byl použit při likvidaci Mabhúha. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám