Hlavní obsah

Vůdce čečenských rebelů předal velení mladšímu

Moskva

Vůdce čečenských povstalců Doku Umarov, kterého Rusko viní z množství útoků na civilisty, včetně explozí v moskevském metru, které si počátkem roku vyžádaly 40 lidí, předal velení mladšímu nástupci. Muž vyhlížející jako Umarov to oznámil prostřednictvím videa, které se objevilo na internetu, jehož pravost nebyla zatím potvrzena.

Článek

Podle moskevského tisku možná Umarov z vedení odchází kvůli zdravotním potížím, které jsou důsledkem pokusů ho otrávit.

Mluvčí na záznamu umístěném o víkendu na francouzskou internetovou stránku označil za svého nástupce osobu po svém boku. Doplnil, že vedení Aslambeka Vadalova bude energičtější. On sám se „džihádu proti ruské nadvládě“ nezříká a bude v něm pokračovat.

Šestačtyřicetiletý Umarov je jeden z mála povstaleckých vůdců, kteří přežili boje s Rusy od vyhlášení nezávislosti autonomní republiky Čečensko, kterou ovšem neuznala žádná vláda kromě bývalé afghánské. Umarov v letech 1996 až 1999 ve vládě působil jako ministr pro bezpečnost. Vedení tzv. Kavkazského emirátu - ozbrojeného islámského hnutí na území Čečenska, Ingušska a Dagestánu - převzal v červnu 2006.

Rusko i USA ho považují za teroristu. Před útokem v moskevském metru nařídil Umarov pumový útok na rychlovlak mezi Moskvou a Petrohradem v listopadu 2009. Při útoku zemřelo 26 lidí. V červnu 2004 měl zase sehrát hlavní roli při organizování útoku v Ingušsku, při němž zemřelo několik desítek lidí včetně ministra vnitra. V Čečensku má Umarov stát za sérií únosů a vražd lidí podezřelých ze spolupráce s Ruskem.

Vadalov je údajně rodilým Čečencem, který se účastnil obou válek proti Rusku, uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám