Hlavní obsah

Slovenská vládní koalice může ztratit parlamentní většinu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Necelé dva měsíce po volbách je ohrožena křehká většina slovenské vládní koalice v parlamentu. Čtyři poslanci strany Svoboda a Solidarita (SaS) z hnutí Obyčejní lidé nevylučují, že opustí poslanecký klub této vládní strany.

Foto: Yves Herman, Reuters

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

Vládní koalice disponovala po červnových volbách 79 poslanci ve 150členném parlamentu. Po odchodu čtyř poslanců z klubu SaS by koalice ztratila většinu. Bylo by to poprvé ve slovenských dějinách, kdy by k tomu došlo ještě před hlasováním o programu vlády, které je naplánováno na příští týden.

Poslanec SaS za hnutí Obyčejní lidé Igor Matovič vyjádřil zklamání, že do programového prohlášení vlády se nedostal žádný z návrhů hnutí. „Bylo by od nás pokrytecké, kdybychom zůstali v klubu SaS a tvářili se, že se nic nestalo. Při hlasování vládní program podpoříme,“ uvedl Matovič. Poslanci hnutí Obyčejní lidé budou podle Matoviče podporovat vládní koalici. „Koalice bude mít 75 hlasů plus čtyři hlasy poslanců, kteří budou hlasovat na základě svého svědomí a vědomí s pocitem odpovědnosti vůči voličům, kteří si ve volbách zvolili změnu,“ dodal Matovič.

Chtějí ještě jednat

Poslanec SaS za hnutí Obyčejní lidé Jozef Viskupič vzápětí prohlásil, že z poslaneckého klubu SaS zatím neodcházejí. „Jsme členové klubu SaS. Je to mediální kachna,“ reagoval Viskupič. Připustil však, že odchod čtyři poslanců hnutí Obyčejní lidé z klubu SaS je jednou z možností. „Budeme jednat s předsedou parlamentu a SaS Richardem Sulíkem,“ dodal.

Členové hnutí Obyčejní lidé Matovič, Viskupič, Erika Jurinová a Martin Fecko se dostali až na poslední místa kandidátky SaS. Pomocí preferenčních hlasů se však všichni čtyři stali poslanci a podle politologů budou nyní tím pověstným jazýčkem na vahách.

Nová slovenská vláda byla jmenována počátkem měsíce. Sestavily ji pravicové strany Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU), strana Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a strana Most-Híd. Ve volbách, které se konaly 12. června, zvítězila sice se ziskem 35 procent hlasů strana Smer-sociální demokracie Roberta Fica, ale ten sestavit vládu nedokázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám