Hlavní obsah

Pokud nepřistaneme, zabije mě, řekl pilot těsně před pádem polského speciálu

– Krakov
Právo, Pavol Minárik

Polským expertům v Krakově se podařilo dešifrovat další část údajů z černých skříněk prezidentského tupolevu, který 10. dubna havaroval u ruského Smolensku a na jehož palubě zahynulo 96 lidí včetně polského prezidenta a jeho manželky.

Foto: Profimedia.cz

Černé skříňky z polského prezidentského speciálu

Článek

„Pokud nepřistaneme, zabije mě,“ pravil podle záznamů ze skříněk 71 sekund před katastrofou kapitán letadla Arkadiusz Protasiuk. O dalším pokroku v dešifrování dat ze zařízení informovala ve středu odpoledne polská televize TVN24. Televize uvedla, že pilotově větě bylo hůře rozumět, mohl říci také: "Pokud nepřistaneme, zabíjí mě", nebo "Pokud nepřistanu, zabíjí mě."

Slova pilota svědčí o tom, že se obával následků, které by nesl, pokud by se mu nepodařilo ve Smolensku, krátce před pietní vzpomínkovou akcí k 70. výročí tragédie v Katyni, přistát.

Televizi to řekl letecký expert Robert Zawada. Dodal, že tlak na rozhodnutí pilota přistávat za mlhy mohl vyvíjet velitel polských vzdušných sil generál Blasik, jenž byl přítomen v pilotní kabině, nebo sám prezident Lech Kaczyński.

Arkadiusz Protasiuk byl také druhým pilotem v prezidentském Tu-154, jehož kapitán během letu odmítl pokyn Kaczyńského, aby změnil nad Gruzií směr. „To si ještě vyřídíme,“ hrozil kapitánovi při vystupování z letadla Kaczyński. Před časem to uvedla Gazeta Wyborcza s odkazem na zjištění polského publicisty Piotra Pacewicze.

Reklama

Výběr článků

Načítám