Hlavní obsah

Měli znovu zaplatit, jinak je vystěhují, popsala potíže českých turistů v Turecku příbuzná

Nedostali hotel, za který cestovní kanceláři předem zaplatili, ale skončili v jiném. Když se jim nelíbil, zjistili, že kancelář nemá s původním hotelem ani smlouvu. Nato odjeli její delegáti. Vedení druhého hotelu je drželo, dokud za svůj pobyt podruhé nezaplatili. Tak vypadaly potíže, do nichž se dostala trojice českých turistů, kteří se na dovolenou vypravili do Turecka s krachující slovenskou cestovní kanceláří Karya Tour. O jejich anabázi pověděla Novinkám jejich blízká příbuzná.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zaplatili si hotel Delphin Palace de Luxe v Antalyi, který jsme pečlivě vybírali půl roku dopředu, aby si užili bezproblémovou dovolenou,“ uvedla Michaela Černá, která do Turecka se svými rodiči vyslala svou čtyřletou dceru. Její rodiče zjistili hned po příletu do země v sobotu 3. července, že hotel, za který zaplatili, nedostanou. Ubytovali je sice v jiném luxusním hotelu, nicméně tamější prostředí se jim nezdálo pro vnučku vhodné.

Když rodina kontaktovala jednatelku CK Karya Tour, byla ubezpečena, že kancelář pro klienty udělá maximum. Doplnila však, že původně zamluvený hotel cestovce vyprodal kapacity. Po telefonátu do hotelu Delphin Palace de Luxe ale paní Černá s manželem zjistili, že slovenská kancelář u něj žádné rezervace nemá.

„Takže nám bylo jasné, že se jedná o podvod,“ napsala čtenářka s tím, že to při dalším rozhovoru zástupkyně CK odmítla. „Další den už měli vypnuté telefony a můj otec volal z Turecka, že mají zamčený pokoj a na recepci mu řekli, ať uhradí pobyt, že jim cestovní kancelář nic nezaplatila. Jinak ať se okamžitě vystěhují.“ Rodina se proto rozhodla jednat a obrátila se na jinou cestovní kancelář, která jim pomohla najít náhradní ubytování a zajistit letenky zpět domů.

Zaplatili podruhé

Stěhování z druhého hotelu se však neobešlo bez potíží. Jeho vedení chtělo pobyt, za který Češi už cestovní kanceláři zaplatili, uhradit, což nakonec učinili.

„Mohu jen varovat ostatní, obstarejte si dostatek financí, než vyjedete na dovolenou,“ uvedla paní Černá s tím, že pojišťovna Allianz, u níž byla CK Karya Tour pojištěna proti úpadku, by měla dodatečné náhrady jejím rodičům zpětně vyplatit.

Cestovní kancelář Karya Tour oznámila krach v pátek. Většina z jejích pěti set klientů zůstala ve středisku Antalya. Mezi nimi jsou hlavně Slováci. Přesný počet Čechů uvízlých v Turecku není znám. České ministerstvo zahraničí o jejich případných potížích nemá žádné informace, informoval Novinky jeho mluvčí Filip Kanda.

Podle paní Černé její rodina kontaktovala ambasádu v Ankaře, která slíbila, že k hotelu, z něhož trojici nechtěli bez opětovného placení pustit, vyšle z konzulátu v Antalyji svého zástupce, což se však nestalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám