Hlavní obsah

Slovenského politika zastřelili před jeho domem

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Hurbanovo
Aktualizováno

Poslance Nitranského samosprávného kraje László Basternáka zastřelili v pátek večer ve městě Hurbanovo, když se vracel z vycházky se psem. Jak informoval server sme.sk, tělo poslance našli před jeho domem. Na poslance se střílelo už letos v březnu, tehdy ale vyvázl bez zranění.

Článek

Vraždu poslance údajně zachytily bezpečnostní kamery. Policie se k případu stále nevyjádřila.

Podle informací serveru tvnoviny.sk Basternák před smrtí zaregistroval, že ho sleduje automobil. Přistoupil k řidiči, a když viděl, že má zbraň, pokusil se o útěk. Před svým domem však zakopl a spadl na zem. Vrah k němu přikročil a střelil ho z brokovnice dvakrát zezadu do hlavy.

Výstřely slyšel Basternákův nevlastní syn, který okamžitě vyběhl z domu a začal střílet na útočníka. Jedna ze šesti ran natolik poškodila elektroniku automobilu, v němž útočník prchal, že vrah musel vystoupit a vzápětí utekl.

Basternák pomýšlel na policejní ochranu

Policie se zatím k případu nevyjádřila. Basternák zastupoval ve vedení Nitranského samosprávného kraje Stranu maďarské koalice. Zastával také funkci hlavního městského kontrolora. V minulosti byl primátorem města Hurbanovo.

Basternák údajně v minulosti opakovaně dostával anonymní dopisy. V březnu 2010 na něj střílel asi 30letý muž. Kulka tehdy trefila železnou bránu. Bývalý primátor přiznal, že má strach a chtěl požádat o policejní ochranu.

Ohrožování politiků není na Nitransku ojedinělé. Loni v prosinci neznámý žhář podpálil rodinný dům místopředsedkyně Nitranského samosprávného kraje Ľubice Burdové (Směr-sociální demokracie) v Komjaticích. Burdová to podle sme.sk označila za výhrůžku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám