Hlavní obsah

Slováci můžou v referendu zrušit TV poplatky či poslanecká křesla

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenský prezident Ivan Gašparovič vypsal na 18. září referendum se šesti otázkami. Vyjádří se ke zrušení koncesionářských poplatků, omezení poslanecké imunity, snížení počtu poslanců ze současných 150 na 100, stanovení maximální ceny vládních limuzín na 40 tisíc eur (asi milión Kč), k možnosti voleb přes internet a ke změnám v tiskovém zákoně.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Slovenský prezident Ivan Gašparovič

Článek

Lidové hlasování iniciovala strana Svoboda a Solidarita (SaS), která bude součástí příští pravicové vlády.

Omezení poslanecké imunity, zrušení koncesionářských poplatků, zavedení voleb přes internet a změny v tiskovém zákoně se SaS podařilo prosadit do programového prohlášení příští slovenské vlády.

K vypsání referenda je potřebných minimálně 350 tisíc podpisů občanů. SaS odevzdala 9. června kanceláři prezidenta přes 400 tisíc podpisů, z nichž bylo ověřených 368 tisíc. Strana SaS původně chtěla, aby se referendum konalo 27. listopadu, v den konání komunálních voleb.

Podle politologů může být vážný problémem dosažení 50procentní účasti na referendu, která je potřebná pro vyhlášení platnosti hlasování. Z doposud uskutečněných šesti referend bylo platné pouze jedno - o vstupu Slovenska do Evropské unie v květnu 2003, kterého se zúčastnilo 52,15 procenta voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám