Hlavní obsah

Diktátor Noriega stanul v Paříži před soudem

Právo, DPA, nek
Paříž

Bývalý panamský diktátor Manuel Noriega (76) stanul v pondělí před pařížským soudem, kde se zodpovídá z praní špinavých peněz. Obžaloba mu klade za vinu, že v 80. letech se snažil zlegalizovat ve francouzských bankách 3,15 miliónu dolarů (65,7 mil. Kč), které pocházely z obchodování s drogami.

Foto: Profimedia.cz

Manuel Noriega na snímku amerických úřadů

Článek

Noriega podle obvinění tehdy poslal do jedné, dnes již neexistující banky, provize, které zinkasoval od kolumbijského kokainového kartelu. Jeho manželka za ně pak v Paříži koupila mj. tři luxusní byty, jež mu francouzské úřady později zabavily.

Noriega obvinění popírá. Brání se tvrzením, že šlo o dědictví, majetek jeho ženy a údajně i peníze, které dostal od americké zpravodajské služby CIA.

Jeden z Noriegových obhájců Olivier Metzner zpochybnil na úvod oprávněnost celého projednávání. Podle něj je nutné nejprve vyjasnit, zda Francie má právo odsoudit bývalého šéfa státu. Bylo by to prý v rozporu se zvyklostmi i platným právním řádem. Kromě toho advokáti požadují, aby byl jejich mandantovi přiznán status válečného zajatce.

Věznili ho už Američané

Noriegovi, který kvůli obchodování s drogami už strávil dvacet let za mřížemi v USA, hrozí nyní ve Francii dalších deset let vězení. Soud má trvat do středy. Podle agentury AFP však rozsudek bude oznámen až za několik měsíců.

Noriega byl ve Francii už jednou odsouzen k deseti letům - v roce 1999 v nepřítomnosti. Součástí verdiktu byla i pokuta 11,2 mil. eur (289 mil. Kč).  Protože se však odvolal, projednává francouzská justice případ znova. Francie nový proces slíbila také proto, aby usnadnila jeho vydání z USA.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Noriegovy dcery u pařížského soudu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám