Hlavní obsah

Kyrgyzská vláda dala rozkaz střílet do lidí

– Biškek • Aktualizováno
Novinky, CNN,

Kyrgyzská prozatímní vláda nařídila v noci na neděli částečnou mobilizaci a dala rozkaz ozbrojeným silám střílet, pokud to bude nutné k zastavení etnického násilí mezi Kyrgyzy a Uzbeky, uvedla BBC. Jejich vzájemné střety si od pátku vyžádaly už 100 obětí. V sobotu vláda požádala o vojenskou intervenci Rusko, to však zásah neplánuje.

Foto: Alexei Osokin, Reuters

Pořádkové síly nasadily obrněné transportéry.

Článek

Střelné zbraně mohou ozbrojené síly použít nejen v případě vlastního ohrožení nebo ohrožení životů civilistů, ale také v případě masových ozbrojených útoků, stojí v prohlášení vlády, která se chopila moci po dubnovém převratu.

Situace v Kyrgyzstánu se od pátku eskaluje. [celá zpráva]

Oběti jsou ale i na kyrgyzské straně. Nejhorší situace je kromě Oše v Džalalabadu, kde je také vyhlášen výjimečný stav. Ráno tam pět tisíc lidí demonstrovalo za právo přesunutí do Oše. V Oši si střety vyžádaly většinu obětí.

Humanitární katastrofa

Tisíce Uzbeků prchají ze země do Uzbekistánu, kyrgyzské gangy je vyhánějí, zabíjejí a zapalují jejich vyrabované domy. Zástupce Mezinárodního výboru Červeného kříže Severine Chappaz řekl o dění v městě Oš na jihu země, kde nepokoje propukly a kde je vyhlášen výjimečný stav a zákaz nočního vycházení: „Situace se hodinu od hodiny zhoršuje. Jsou přerušeny dodávky plynu a elektřiny, panuje strach z nedostatku jídla, zejména v nemocnicích a detenčních táborech.“

Jedna z uzbeckých matek prosila o pomoc: „Potřebujeme jídlo, potřebujeme vodu, mám dva malé syny a potřebuju vodu a jídlo, abychom přežili.“

Podle místních lékařů je obětí a zraněných mnohem více, než uvádějí úřady.

Pákistánské ministerstvo zahraničí oznámilo, že mezi mrtvými je i nejméně jeden pákistánský student, zatímco 15 dalších prý bylo rebely v Oši zajato. Únosci za ně požadují podle Reuters výkupné. Kyrgyzstán je oblíben pro své levné školství u pákistánských zájemců o studium medicíny a strojírenství.

Rusko pomůže asi jen humanitárně

Ve vyhrocené situaci se předsedkyně prozatímní vlády Roza Otumbajevová obrátila v sobotu na Moskvu s žádostí o vojenskou pomoc, protože vláda není násilí schopna zvládnout. [celá zpráva]

Kreml však zatím přislíbil jen humanitární pomoc. „Je to vnitřní konflikt a Rusko nevidí možnost, jak se zapojit do řešení,“ uvedla mluvčí prezidenta Dmitrije Medvěděva Natalja Timakovová. Sdělila ale, že prezident bude projednávat situaci a její řešení s regionální Organizací dohody o kolektivní bezpečnosti, kterou tvoří Rusko s šesti dalšími postsovětskými republikami včetně Kyrgyzstánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám