Hlavní obsah

Pilot varuje před zveřejněním zvukového záznamu z polského Tu-154

Právo, Pavol Minárik

Po zveřejnění přepisu záznamu černých skříněk havarovaného polského prezidentského speciálu Tu-154 u Smolensku má být brzy zveřejněn i vlastní zvukový záznam. Kapitán Slawomir Cichoń, jeden z nejzkušenějších polských pilotů airbusů, však v Gazetě Wyborcze vyzval, aby se od tohoto kroku upustilo a uvedl i důvody proč.

Foto: Profimedia.cz

Černé skříňky s polského prezidentského speciálu

Článek

V obsáhlém článku napsal, že ze záznamu jen málokdo chápe, o čem piloti mluví. Pro většinu lidí jsou letecké procedury velkou neznámou, jen hrstka z nich dokáže spojit záznam rozhovorů pilotů s dalšími fázemi letu. Pro většinu lidí je podle něj nejdůležitější slyšet, jak piloti umírají, jak znějí jejich poslední slova.

"Možná někdo v zákoutí nahrávky zaslechne modlitbu k bohu, ale většina bude slyšet, jak umírají s nadávkami na rtech. Ale tak už to bývá, že lidi ve smrtelném ohrožení buď klejí, nebo se modlí. Přesně tak se před tragickou smrtí chová i většina pilotů. Strach a hrůza, stres a adrenalin z toho, co se za chvíli stane, změnily jejich hlasy natolik, že je nedokážou rozeznat ani nejbližší příbuzní," uvedl kapitán Cichoń.

Registrátory rozhovorů v pilotní kabině jsou konstruovány tak, aby v případě katastrofy a zejména tehdy pokud celá posádka zahyne, pomohly objasnit její příčiny.

Především však dokumentují poslední chvíle před katastrofou, zobrazují spolupráci pilotů s řídící věží. Záznamy pomáhají určit, kde byla konkrétní příčina neštěstí a mají sloužit výhradně členům vyšetřovacích komisí a prokurátům.

Např. v USA Kongres zakazuje jakoukoli publikaci zvukových záznamů z černých skříněk. A zveřejňování písemných záznamů je velmi omezené a probíhá pod přísnou kontrolou státních zástupců.

Konec intimního a důstojného umírání?

V další části si dlouholetý pilot klade řadu otázek. Například čemu by mělo posloužit zveřejnění nahrávek ze Smolenska. "Poznání pravdy? Určení příčiny katastrofy? S jistotou ne," odpověděl zároveň.

"Stanou se jen další etapou této celonárodní show. Ti kluci neletěli do Smolenska, aby se zabili, oni tam letěli, aby co nejlépe sloužili své vlasti. Té, která od nich hodně požadovala, ale nebyla schopna je vycvičit, jak se připravují piloti v civilizovaném světě," uvedl pilot.

Nyní nastal čas čekání na zvukový záznam o jejich umírání. "Bude to jistě internetový hit se stovkami milionů kliknutí, s obrovskou odezvou v širokém světě. Ale kam se podělo právo na důstojné a intimní umíraní? Vlast hodí své piloty na pospas masám? Jako kdysi gladiátory lvům? Lid přece potřebuje chléb a hry," píše v závěru kapitán Cichoń.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám