Hlavní obsah

Češi deportovaní z Izraele jsou v Istanbulu, mezi oběťmi je Američan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul/Jeruzalém
Aktualizováno

Do Istanbulu v noci přiletěly zvláštní letouny s vyhoštěnými aktivisty, které v neděli zadrželi izraelští vojáci při přepadení šesti lodí přepravujících pomoc palestinskému pásmu Gazy. Jsou mezi nimi i tři čeští novináři. Přepraveno bylo do Turecka i devět těl obětí. Spolu s osmi Turky byl zabit i Američan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet deportovaných aktivistůVideo: Reuters

 
Článek

Generální konzulka Irena Krasnická řekla, že její úřad nyní pro skupinu zajišťuje nejbližší možné letecké spojení domů. Všichni tři čeští novináři jsou v pořádku, ale unavení. Zatím nikdo z nich nechce hovořit s novináři a nepřejí si, aby se vědělo, kdy přiletí do Česka. Prozatím podle konzulky nenalezli své věci, techniku a mobily, zabavené v Izraeli.

Češi podle Krasnické zdůraznili, že se akce zúčastnili jako novináři, a nikoli jako aktivisté, a že tak vystupovali i vůči organizátorům plavby a pak také při izraelském zásahu. Do Gazy směřovali původně čtyři, jeden z nich se vrátil do Prahy už v úterý.

Turci vítali navrátilce jako hrdiny

Na palubách tří letounů, jež v Istanbulu přistály, bylo několik set aktivistů převážně z Turecka.

V Istanbulu přivítali vyhoštěné aktivisty jako hrdiny. Spolu s tisícovkou dalších lidí na ně čekal místopředseda turecké vlády Bülent Arinç, který prohlásil, že se při cestě do Gazy "střetli s barbarstvím a útlakem, ale vrátili se s hrdostí". Jednání Izraele, který útočil v mezinárodních vodách, označil za pirátství.

Vítání doprovázelo hlasité provolávání slávy Alláhovi. V prvním letadle, které v Istanbulu přistálo, bylo i devět těl lidí, kteří srážku s izraelskými vojáky nepřežili.

Mezi devíti oběťmi pondělního izraelského zásahu proti flotile pro Gazu bylo osm Turků a jeden Američan tureckého původu. Všechny oběti byly identifikovány v istanbulském ústavu forenzního lékařství. Těla nesla stopy po zranění kulkami. Jeden člověk byl zastřelen z bezprostřední blízkosti. Podle svědků byl zabit kulkou do čela i muž, který na vojáky zamířil objektiv své kamery.

Noži a tyčemi jsme se bránili, říkají aktivisté

Někteří z navrátilců vysvětlili, proč jsou na záběrech pořízených Izraelci vidět se zbraněmi, jeden třeba použil nůž, další proti vojákům použili železné tyče a házeli na ně předměty. Tvrdí, že se pokoušeli bránit dobře vyzbrojenému izraelskému komandu, které neváhalo střílet.

"Přiletěly nejdřív dva vrtulníky, z nichž Izraelci začali slaňovat. Lidi na palubě (Mavi Marmara) dva nebo tři z nich chytli a odvedli, když to viděli ostatní Izraelci, poslali větší množství vrtulníků a přímo z nich pak zahájili ostrou palbu na lidi na horní palubě. Tam bylo nejvíc obětí," dozvěděl se reportér ČT od lidí, kteří byli na palubě lodě, kde zahynulo devět osob.

Mezi navrátilci jsou i cizinci, i když většina z jich využila běžných leteckých linek. Další letadlo s 35 lidmi přistálo na vojenské základně nedaleko Athén. Na jeho palubě byli kromě Řeků tři Francouzi a Američan.

Foto: Osman Orsal , Reuters

V Istanbulu vykládají rakve s aktivisty, kteří zahynuli při útoku Izraelců na lodi s humanitární pomocí do pásma Gazy.

Dva menší letouny už ve středu večer přistály na vojenské základně v Ankaře, kam převezly 17 zraněných aktivistů. Jordánská tisková agentura Petra oznámila, že ve středu do země dorazilo 126 lidí, většinou z arabských zemí.

V Izraeli zůstávají tři zadržení a sedm vážně zraněných

Tři aktivisté zůstali v Izraeli z "technických důvodů", které úřady židovského státu blíže neupřesnily. Podle agentury AP jde o občany Irska, Austrálie a Itálie. Sedm osob je stále ještě v izraelských nemocnicích, protože při útoku vojáků utrpěli vážnější zranění.

Izrael je kvůli zásahu tvrdě kritizován nejen ze strany arabských zemí a Turecka, které patřilo k jeho spojencům. Za nepřípustnou akci označilo EU a vyšetření požadují i Spojené státy.

Kritiku ve středu odmítl izraelský premiré Benjamin Netanjahu s tím, že je pokrytecká. Podle něj se vojáci střetli na lodích s agresivním davem. Zdůraznil, že Izrael má právo bránit tomu, aby se do Gazy dostávaly rakety a další zbraně. Podle něj nebyly cíle konvoje humanitární, ale šlo o to prolomit blokádu. „To nebyla loď lásky, to byla loď nenávisti,“ řekl Netanjahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám