Hlavní obsah

Polsko se zahalilo do smutku, lidé drželi dvě minuty ticha

Novinky, jas, alt
Aktualizováno

Polsko se po sobotní tragické letecké nehodě u ruského Smolenska, při níž zahynul prezident a řada dalších osobností, zahalilo do smutku. V poledne se na dvě minuty spustily sirény a rozezněly se zvony. Lidé drželi dvě minuty ticha a věnovali vzpomínku obětem.

V Polsku se zastavil život, země truchlíVideo: ČTK

 
Článek

V zemi platí od sobotního podvečera týdenní státní smutek. Po dobu trvání státního smutku byly zrušeny veškeré kulturní a sportovní akce. Lidé před prezidentským palácem podepisují kondolenční listiny. Vlajky v zemi jsou staženy na půl žerdi a doplněny černou stuhou. Po celém Polsku se také konají mše za oběti neštěstí.

Foto: Petr Josek, Reuters

Dívka v ulicích Varšavy během nedělních dvou minut státního smutku.

V poledne se před Sejmem uskutečnila pietní akce za účasti jeho předsedy Bronislawa Komorowského, premiéra Donalda Tuska, ministrů a zákonodárců. Poklonili se památce svých kolegů a vysokých státních úředníků. Z věže kostela svaté Marie na hlavním náměstí v Krakově v poledne mimořádně nezazněla znělka hraná každou hodinu.

Lidé podle výpovědí svědků, kteří jsou v centru Varšavy, mlčí, slyšet jsou jen jejich kroky. "Ten smutek je nakažlivý," citovala ČTK jednoho z nich. Atmosféru dotváří i sychravé počasí.

Polská média se nevěnují prakticky jiným tématům. V polských televizích běží fotografie obětí, rozhlas vysílá vesměs smutnou hudbu a vysílány jsou také přenosy ze mší.

Většina polských zpravodajských webů má na znamení smutku pouze černobílé stránky. Vyšla také zvláštní vydání novin.

Ve Varšavě se lidé po celou noc i v neděli scházejí před prezidentským palácem. Prostranství je plné květin, svíček, smutečních věnců a polských vlajek. Okolí prezidentského paláce je uzavřeno pro dopravu. Velmi podobná situace je i na  hlavním varšavském náměstí Maršálka Jósefa Pilsudského.

Svou účast projevují i Poláci v zahraničí. Před ambasádami v zemích s početnou polskou komunitou se také objevují květiny a hoří svíčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám