Hlavní obsah

Vatikán vnímá snahy zatáhnout do pedofilních skandálů papeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán vidí ve skandálech kolem sexuálního zneužívání dětí na katolické půdě v Řeznu a Mnichově přímý útok na papeže Benedikta XVI. Plány zatáhnout papeže do této aféry ale ztroskotaly, prohlásil dnes podle agentury DPA vatikánský mluvčí Federico Lombardi

Článek

"V posledních dnech se vyskytli tací, kteří se svědomitou zarputilostí hledali v Řeznu a Mnichově nitky, aby svatého otce osobně do problému zneužívání zatáhli," řekl Lombardi. Každému objektivnímu pozorovateli ale musí být jasné, že tyto snahy vyšly vniveč, dodal.

První případ souvisí se slavným sborem Řezenští chrámoví vrabci, v jehož čele dlouhé roky stál bratr dnešního papeže Georg Ratzinger. V mnichovské aféře Lombardi zdůraznil, že je jasné, že papež jako tehdejší arcibiskup Joseph Ratzinger neměl nic dočinění s rozhodnutími, "podle kterých pak později mohlo docházet ke zneužívání".

Ratzinger tehdy jako arcibiskup v příslušném církevním grémiu schválil přemístění jednoho kněze zapleteného do případů se zneužíváním dětí. Zmíněný muž byl přeložen z Essenu do jisté mnichovské oblasti. Po nějaké době bylo jeho pedofilní chování opět odhaleno, proto byl církevní hodnostář posléze odsouzen. Lombardi k této záležitosti zdůraznil, že mnichovské arcibuskupství poskytlo k tomuto případu podrobnou zprávu.

Německem otřásá skandál kolem sexuálního zneužívání na nejrůznějších katolických školách a internátech od konce ledna, kdy vyplula na povrch provinění ze 70. a 80. let. Od té doby se takřka denně objevují nová podezření a skandál se mezitím rozšířil i na Nizozemsko a Rakousko.

Reklama

Související články

Bratr papeže přiznal, že fackoval sboristy

Bratr papeže Benedikta XVI. Georg Ratzinger přiznal, že fackoval sboristy, když vedl sbor Řezenští chrámoví vrabci. Nikoho však nijak zvlášť brutálně nezbil,...

Výběr článků

Načítám